Volledig scherm
Prinses Margriet en prof.mr. Pieter van Vollenhoven poseren gezamenlijk ter gelegenheid van hun 50-jarig huwelijksjubileum. © ANP

Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven vieren gouden bruiloft

Prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven zijn vandaag precies vijftig jaar getrouwd. Dat vieren ze met hun kinderen en het bruidspersoneel van destijds. ,,Het wordt gewoon een privéfeest", aldus prinses Margriet, die afgelopen zondag ook haar hele gezin met kinderen en kleinkinderen om zich heen had op paleis Het Loo. Ook later dit jaar zijn er nog vieringen.

Quote

Wij danken ons huwelijk aan mijn schoonmoeder. Als zij tegen was geweest, was het niet gebeurd

Prof. mr. Pieter van Vollenhoven over zijn schoonmoeder koningin Juliana

,,Ons huwelijk is deels een sprookje, maar er komen in ons sprookjesboek ook bladzijden voor die ik vroeger nooit heb gelezen", zei Pieter van Vollenhoven tien jaar geleden al over zijn destijds ongehoorde relatie met de derde dochter van koningin Juliana en prins Bernhard. Een burger, ook al was hij van goede komaf, hoorde niet aan te pappen met een prinses. ,,Een mus en een mees horen niet bij elkaar", vond ook zijn eigen vader, vertelde van Vollenhoven meermaals.

,,Mijn ouders hebben een grote gok genomen", wist Margriet, die blij was dat er ook parlementaire toestemming kwam. B
innen en buiten de koninklijke familie bekritiseerden velen namelijk een verbintenis tussen burger en prinses. ,,Ik vond niet dat ik een huwelijk aan kon gaan dat niet goedgekeurd zou worden", bekende Margriet. Van Vollenhoven zei dat koningin Juliana een grote rol bij de toestemming speelde ,,Wij danken ons huwelijk aan mijn schoonmoeder. Als zij tegen was geweest, was het niet gebeurd. Zij was de koningin."

De beste fout

,,Terugblikkend hebben we het nooit betreurd dat we met elkaar zijn getrouwd. Ons huwelijk werd gezien als een grote fout, maar het is en blijft de beste fout die ik ooit heb gemaakt", zei van Vollenhoven. ,,Wij waren natuurlijk de eersten. Daarna zijn er velen zoals wij gekomen. We hebben grote navolging gekregen", aldus Margriet, die niet alleen haar eigen vier zonen maar ook de zonen van zus Beatrix met burgermeisjes zag huwen.

Festiviteiten

Ter gelegenheid van hun vijftigjarige huwelijk ging het echtpaar gisteren met het hele gezin op de foto voor de Gala Glas Berline, de koets die op 10 januari 1967 gebruikt werd bij hun bruiloft.

Ook gaan Margriet en van Vollenhoven later dit jaar samen met hun zoons, schoondochters en kleinkinderen op cruise in het Caribisch gebied om het jubileum te vieren. In maart wordt nog een klein symposium gehouden over de onderwerpen die Margriet en Pieter met elkaar hebben verbonden.

Volledig scherm
Prinses Margriet en prof.mr. Pieter van Vollenhoven poseren samen met hun kinderen en kleinkinderen ter gelegenheid van hun 50-jarig huwelijksjubileum. © ANP Handouts

Muis

Het huwelijk tussen prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven werd op 10 januari 1967 gesloten in Den Haag nadat een jaar eerder Amsterdam het decor was geweest voor de bruiloft van prinses Beatrix en prins Claus. De twee leerden elkaar kennen tijdens hun studententijd in Leiden, waar Van Vollenhoven de prinses eens een levende muis in een bonbondoos cadeau gaf. Margriet en Pieter kregen vier zoons: Maurits, Bernhard, Pieter-Christiaan en Floris.