De tweet van Dijksman, districtschef van de politie Zuidwest-Drenthe in Hoogeveen.
Volledig scherm
De tweet van Dijksman, districtschef van de politie Zuidwest-Drenthe in Hoogeveen.

Politiechef geschorst na tweet over kerstdrama Meppel

Hoogeveen/Assen - Districtschef Gerda Dijksman van de politie in Zuidwest-Drenthe is door de Drentse korpschef Frans Bakker per direct buiten functie gesteld.

Volgens een persverklaring houdt de schorsing verband met een intern tuchtrechterlijk onderzoek naar mogelijk ernstig plichtsverzuim. Een en ander is vanavond bekend geworden.

Aanleiding voor de maatregel is een bericht van Dijksman (53) op twitter. Ze reageert op het tragische ongeluk in een flat in Meppel op Eerste Kerstdag waarbij een jong stel uit Doezum om het leven is gekomen. 's Nachts om 01.24 uur twitterde Dijksman onder haar privénaam @grotedame: 'Hoor net dat er twee mensen dood in de woning zijn gevonden in Meppel. (..) Gaat vast om huiselijk geweld.'

De twee slachtoffers van 19 en 23 jaar zijn overleden door koolmonoxide-vergiftiging.

Nabestaanden gekwetst

Volgens de persverklaring heeft districtschef Dijksman een verband gesuggereerd tussen het noodlottig incident en mogelijk gepleegd huiselijk geweld. "De korpsleiding betreurt deze situatie, waarbij mogelijk inbreuk is gemaakt op de integriteit van deze slachtoffers en nabestaanden zijn gekwetst."

De uitkomsten van het interne onderzoek naar het gedrag van de politiechef is over zo'n vier weken bekend zijn. "Dan zal worden vastgesteld of- en zo ja in hoeverre, er sprake is van het vermeend ernstig plichtverzuim en zal een afdoening volgen", aldus de verklaring.

Reprimande

Het is niet de eerste keer dat Dijksman in opspraak is. Een paar maanden geleden noemde ze de PVV van Geert Wilders 'fascistisch'. Dat kwam haar op een reprimande van korpsbeheerder Sicko Heldoorn van de Drentse politie te staan.

Districtschef Gerda Dijksman van de politie in Zuidwest-Drenthe. Foto DVHN
Volledig scherm
Districtschef Gerda Dijksman van de politie in Zuidwest-Drenthe. Foto DVHN