Volledig scherm
Een EOD-medewerker onderzoekt het terrein. © Alexander Vingerhoeds/ Obscura Foto

Politie plaatste bom zelf in Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM - De bom die vrijdag voor nogal wat opschudding zorgde in het centrum van Bergen op Zoom blijkt afkomstig van de politie. De levensecht 'nepbom' is in het kader van een oefening van de Politieacedemie aangebracht op een hek in de Coehoornparkstraat en na afloop vergeten. De Politieacademie betreurt het incident.

EOD
De nepbom werd vrijdagmorgen opgemerkt. Nadat deze krant de politie confronteerde met een foto van het projectiel werd groot alarm geslagen. De straat werd urenlang afgezet, zo'n honderd personeelsleden van maatschappelijk werk Traverse, Parkeerbeheer en de naastgelegen bank van ABN Amro moesten hun werkplek verlaten. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) rukte uit met een speciaal team. Met behulp van een robot werd het verdachte pakketje verwijderd en elders in de stad, op een braakliggend terrein, tot ontploffing gebracht.

Zaterdagavond maakte de politie ' met het schaamrood op de kaken' bekend wie verantwoordelijk is voor de peperdure operatie. Agenten in opleiding hebben donderdagavond als onderdeel van hun examen gezocht naar voorwerpen die her in de stad waren geplaatst. Op de Coehoornparkstraat werd een doos met een lens erin verstopt. Die moest een camera voorstellen. De studenten hebben de nepbom blijkbaar niet als zodanig herkend. Daara is vergeten het voorwerp op te halen. Ook is niet aan de meldkamer verteld dat de 'nepcamera' vergeten was.

Blamage
Loco-burgemeester Ton Linssen is woedend op de politie. "Dit is een blamage van hier tot Tokio. De gemeente wist van geen oefening en dat is in strijd met eerdere afspraken. Omdat oefeningen van de Politieacademie in het stadscentrum kunnen leiden tot publieke onrust, is afgesproken dat elke oefening bij ons wordt gemeld. Dat is niet gebeurd."

De politie heeft ook de directie van ABN Amro, dat vrijdagmiddag tijdens de operatie van de EOD het bankgebouw moest opruimen, excuses aangeboden.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement