Volledig scherm
© Google Maps/Privéfoto

Politie bewaakt Grotius College na zelfmoord scholier (15)

De politie van Heerlen bewaakt het schoolterrein van het Grotius College nadat de directeur, docenten en leerlingen zijn bedreigd. Dit als reactie op de zelfmoord van de 15-jarige scholier Tharaukshan Selvam. Ook komen er twee onderzoeken naar de toedracht van de zelfmoord, zo laat de schoolleiding vandaag weten.

Tharaukshan Selvam overleed in de nacht van zaterdag op zondag. Zijn familie maakte zijn afscheidsbrief via Facebook wereldkundig. Tharaukshan liet daarin weten op school gepest te zijn. Vermoed wordt dat de anonieme accounts op sociale media van waaruit Tharaushan werd gepest, door zijn klasgenoten zijn aangemaakt. Dat lokte weer tal van (doods)bedreigingen uit aan het adres van de directeur van het Grotius College en een aantal docenten en leerlingen. 

Volledig scherm
© Privéfoto

Volgens een politiewoordvoerder wordt uit emotie van alles geroepen. Het condoleanceregister dat gisteren is geopend door de school wordt overstelpt met reacties uit het hele land. ‘Jullie moeten je diep schamen, scholieren en school’, ‘Hoe kon dit?’ of ‘Pesters van Tharukshan: schaam je diep! Aan de school: Dit had voorkomen kunnen worden’. 

D
irecteur Frank Schings van de scholenkoepel LVO Parkstad, waar het Grotius College onderdeel van is, kondigt aan dat de school een onderzoek gaat instellen naar de toedracht. Ook de burgemeester van Heerlen, Ralf Krewinkel, komt met een onderzoek. Hierin zal ook de rol van Jeugdzorg en andere instanties mee worden genomen. Bekend is dat zowel school als gemeente contact hadden met Tharaukshan en zijn familie. 

,,Hartverscheurend. Er is geen ander woord voor de zelfmoord van de 15-jarige Tharukshan uit Heerlen", reageerde staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs vandaag op zijn Facebookpagina.

Noodkreet

Volledig scherm
Tharukshan liet een briefje achter, waarin hij de wens uitsprak dat iedereen het zou lezen. © Privéfoto

De familie van de jongen schreef gisteren een aangrijpende noodkreet op Facebook over de gruwelen die de jongen in de laatste weken voor zijn dood moest doorstaan. Volgens de nabestaanden gooiden klasgenoten met eten naar hem, beledigde hem, perste hem af met foto’s die gemaakt zouden zijn op school en stuurde ze hem via sociale media anonieme berichten als ‘Tharakshan ga dood, je bent niet geschikt om te leven. We willen je niet. We zullen blij zijn zonder jou. Ga voor de trein springen, pleeg zelfmoord’.

Tharukshan wilde niet meer naar school uit angst voor de pesters. De jongen, die een deel van zijn leven in zijn geboorteland Sri Lanka heeft gewoond, probeerde zich meerdere keren van het leven te beroven, waaronder een keer door zijn polsen door te snijden, in de nacht van zaterdag op zondag slaagde hij daarin.

Rouw

Quote

Er komen nu heel veel verhalen los bij leerlingen die ook goed moeten worden onderzocht

Frank Schings, directievoorzitter

De politie stond zondagochtend op de stoep bij de conrector van Grotius om te vertellen over de zelfdoding van de tweedejaars leerling Tharukshan. De directie heeft diezelfde dag ouders van klasgenoten ’s avonds op school geïnformeerd, aldus directievoorzitter Frank Schings van scholenkoepel LVO Parkstad. „Iedereen was er helemaal kapot van. Er komen nu heel veel verhalen los bij leerlingen die ook goed moeten worden onderzocht. Maar laten we eerst de tijd nemen voor rouw.”