Volledig scherm
© ANP

Politie analyseert 'kwetsbaarheid' van slachtoffer bij aangifte

Slachtoffers van misdrijven krijgen bij een aangifte standaard extra vragen over hun persoonlijke omstandigheden. Op basis daarvan wordt bepaald of ze hulp of zelfs bescherming nodig hebben.

Quote

Er zijn lelijke voorbeel­den uit de praktijk, waarbij het misgaat

Oscar Dros, politiechef
Bloemen op de plek waar Linda werd neergeschoten.
Volledig scherm
Bloemen op de plek waar Linda werd neergeschoten. © ANP/Prive

Met de extra vragen wil de politie voorkomen dat kwetsbare slachtoffers nog eens de dupe worden. In 2018 moet de procedure standaard zijn. Slachtoffers die in Arnhem en Maastricht aangifte doen, hebben de afgelopen maanden al persoonlijke informatie moeten geven, bijvoorbeeld of ze zich bedreigd voelen of bang zijn. Op die manier kijkt de politie niet alleen naar de aard van de misdaad om het slachtoffer naar het juist loket door te verwijzen, maar wordt ook diens omgeving onder de loep genomen.

Onderbuik
Met zo'n kwetsbaarheidsanalyse merkt de politie eerder of bijvoorbeeld een eenvoudige vernieling van een autospiegel een kwestie is van vandalisme is of juist een gerichte actie. ,,In het verleden gingen we uit van de intuïtie en onderbuik van agenten'', zegt politiechef Oscar Dros. ,,Nu doen we nu niet meer.'' De politie onderneemt actie als blijkt dat de aangifte de slachtoffers in gevaar kan brengen of als ze nog eens de dupe dreigen te worden van een misdrijf.

Lelijke voorbeelden
Zo kan een aangifte zonder woonplaats worden geregistreerd of worden geanonimiseerd. In uiterste gevallen is het mogelijk extra politiebescherming te geven, maar er kan ook een gesprek met de wijkagent plaatsvinden. ,,Er zijn lelijke voorbeelden uit de praktijk, waarbij het misgaat'', zegt Dros in een interview in deze krant. Zo deed verpleegster Linda van der Giessen aangifte van stalking door haar ex, maar kreeg ze geen hulp. Uiteindelijk werd ze op de parkeerplaats voor haar werk in Waalwijk doodgeschoten door haar ex.

Boeven
In 2018 moet de procedure standaard zijn bij alle aangiftes in ons land. Volgens Dros past de ontwikkeling in de toenemende aandacht voor het slachtoffer bij de politie en bij de rechten van slachtoffers zoals die inmiddels bij wet zijn vastgelegd. ,,We zijn van oudsher een organisatie die zich richt op de dader. We vangen boeven en verlenen hulp. Nu komt daar in toenemende mate de focus op het slachtoffer bij.''