Volledig scherm
ANP

Polen steeds belangrijker als handelspartner Nederland

DEN HAAG (ANP) - Polen wordt als handelspartner steeds belangrijker voor Nederland. Van de landen die de afgelopen 10 jaar lid zijn geworden van de Europese Unie is het handelsbelang met Polen verreweg het grootst. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vastgesteld.

Nederland exporteerde vorig jaar voor 9,2 miljard euro naar Polen en importeerde voor 5,5 miljard aan goederen. Dat levert een handelsoverschot op van 3,7 miljard euro. In de periode 2003-2013 is het handelsoverschot met Polen ruimschoots verdrievoudigd.

In de eerste 3 maanden van dit jaar was de handel met Polen vrijwel net zo intensief als in dezelfde periode een jaar geleden. Polen, waaraan Koning Willem-Alexander dinsdag en woensdag met koningin Máxima een staatsbezoek brengt, heeft zich inmiddels binnen de EU ontwikkeld tot de achtste handelspartner van Nederland.

Bedrijven
Ook het aantal Nederlandse bedrijven dat handelsbelangen heeft in Polen wordt steeds groter. In 2013 overtrof het aantal exporteurs (circa 5500) royaal het aantal importeurs (3000). Het zijn vooral groothandelsbedrijven die de handel met Polen voor hun rekening nemen.

De handelswaar van Polen naar Nederland en andersom bestaat uit een breed scala van producten, maar betreft vooral hightechproducten of onderdelen daarvoor. Oost-Europese landen als Polen zijn daarnaast een belangrijke afzetmarkt van gebruikte automobielen. Mede hierdoor is er een levendige handel van Nederlandse personenauto’s en trucks.