Demonstranten in Moskou demonstreren tegen de verkiezingsfraude van Poetins partij Verenigd Rusland, 5 december 2011. Op de poster: 'Geef de mensen hun stem terug.' Foto: EPA
Volledig scherm
Demonstranten in Moskou demonstreren tegen de verkiezingsfraude van Poetins partij Verenigd Rusland, 5 december 2011. Op de poster: 'Geef de mensen hun stem terug.' Foto: EPA

Poetins knokploeg Nasji staat altijd paraat

MOSKOU - "Voor wie wij werken? Wat denk je zelf? Je ziet toch onze groene hesjes? Wij werken voor Megafon!" De groep jonge, boze mannen lacht wanneer de zoveelste journalist probeert te achterhalen wie ze zijn.

Megafon is een Russisch telecombedrijf dat groen als bedrijfskleur heeft en in het hele land simkaarten verkoopt. Maar deze mannen weten niets van mobiele telefonie. Ze zijn de mobiele knokploeg van Nasji ('De Onzen') en mogen voor het eerst in lange tijd weer in actie komen.

Fanclub

De Poetin-fanclub is in 2005 in het leven geroepen. Grote groepen laag opgeleide jongeren uit de provincie moesten een einde kunnen maken aan eventuele straatprotesten.

Het Kremlin heeft lessen geleerd uit de revoluties waarbij grote groepen jongeren in de buurlanden autoritaire regimes op de knieën kregen.

Jeugdbeweging

Nasji heeft zich langzaam omgevormd tot een grote jeugdbeweging. Ze organiseren zomerkampen, rijden opblaasbare tanks naar Europese ambassades en protesteren soms maandenlang voor de deur van oppositiepolitici.

'Ik geloof in Medvedev'

Volgens de organisatie zijn op dit moment 15.000 van hun leden op de been in Moskou. "Ik ben hier gekomen omdat ik, ja – hoe zeg je dat – ik gewoon geloof in de verkiezingen. Ik geloof in president Medvedev en ik wil niet dat deze Amerikaanse provocateurs ons land overnemen", zegt Nadja, een 19-jarige activiste uit de provinciestad Toela.

Ze staat uren op het plein in een wit hesje met het portret van Medvedev en joelt wanneer de demonstranten hardhandig worden opgepakt. Ze slaapt in een gymzaal en zweert dat ze niet betaald krijgt om op het plein te staan.

Andere jongeren bevestigen dat ze duizend roebel (24 euro) per dag krijgen.