Volledig scherm
© DG

Pas op je tellen bij onbekende erfenis

Bij een erfenis is voor nabestaanden lang niet altijd duidelijk wat er voor hen in het vat zit.

Gedraag je bij een onbekende erfenis dan ook niet alvast als erfgenaam, want dat kan nare gevolgen hebben. Door de crisis laten namelijk steeds meer mensen bij hun overlijden schulden na.

Je oudtante of achterneef komt te overlijden en je blijkt de enige erfgenaam. Op het eerste gezicht een financiële meevaller. Je gaat door de spullen van de overledene in de woning, neemt waardevolle spullen mee om te voorkomen dat ze gestolen worden en brengt het versleten deel van de huisraad naar de stort. Wat er precies in de erfenis zit, daar kom je later wel achter.

Schulden
Maar pas op, dat kan wel eens vervelend uitpakken. "Als je je als erfgenaam gedraagt, word je geacht de erfenis zuiver te aanvaarden", legt Amanda Bulthuis van vergelijkingssite Geld.nl uit. "Dat betekent dat je niet alleen de lusten van de erfenis hebt, maar ook moet instaan voor de schulden van de overledene. Je gedraagt je als erfgenaam als je bijvoorbeeld alvast de boedel op Marktplaats zet."

De oudtante of achterneef kan wel eens meer schulden dan bezittingen achterlaten. In dat geval word je opgezadeld met een negatieve erfenis. Uit cijfers van brancheorganisatie Netwerk Notarissen blijkt dat bij steeds meer erfenissen de lasten hoger zijn dan de lusten. In de praktijk is het overigens lastig direct na een overlijden te weten wat er zoal voor jou in het vat zit.

Hypotheek
"Als je een huis erft, rust er vaak nog een hypotheek op", vertelt Monique Spauwen van Zicht, risico- en verzekeringsadviseurs. "De erfgenamen moeten de woning dan eerst verkopen. Intussen loopt de rente vaak gewoon door, terwijl er geen inkomsten meer zijn, waardoor de schuld oploopt. Laat de verkoop lang op zich wachten, dan kan een positieve nalatenschap dus omslaan in een negatieve erfenis."

Beneficiair
De oplossing is dat je de erfenis beneficiair aanvaardt. Je bent dan niet persoonlijk aansprakelijk voor de schulden als deze niet uit de nalatenschap kunnen worden afgelost. Is er meer schuld dan bezit, dan krijg je niets, maar draai je ook nergens voor op.

Vanwege verplichte registratie bij de rechtbank en het uitzoeken van de schulden en bezittingen van de erflater, kost beneficiaire aanvaarding al gauw enkele honderden euro's.

"Bij beneficiaire aanvaarding heb je drie maanden de tijd om uit te zoeken of er verborgen schulden in de erfenis zitten. In de tussentijd moet je wel voorkomen dat je je als erfgenaam gedraagt", weet Bulthuis.

De woning leegruimen voor verkoop, rekeningen betalen of aanmaningen versturen aan partijen waarvan de overledene nog geld tegoed had, is onverstandig. Wel mag je aantoonbaar waardeloze spullen weggooien en de uitvaart betalen.

Eenvoudigweg de erfenis verwerpen omdat er meer schulden dan bezittingen zijn, is geen goed idee. Sommige schulden, bijvoorbeeld studieschuld bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), worden namelijk bij overlijden kwijtgescholden. "En veel mensen hebben een overlijdensrisicoverzekering, die bij overlijden een deel van de hypotheek aflost", vult Bulthuis aan. "Ga dus ook goed na wat de aard van de schulden is en in hoeverre ze op jou kunnen worden verhaald."

Er is overigens een wet in de maak voor erfgenamen die een erfenis 'zuiver' aanvaarden en toch met een onverwachte schuld te maken krijgen. Zij moeten in de nabije toekomst – onder voorwaarden – via de kantonrechter kunnen voorkomen dat ze met hun persoonlijke vermogen aansprakelijk zijn.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement