Volledig scherm
Werknemers die hun auto bij het kantoor parkeren op gehuurde plaatsen moeten daarover in veel gevallen belasting gaan betalen. foto Peter Hilz/HH

Parkeren bij baas belast

DEN HAAG - Mensen die met de eigen auto naar het werk gaan, kunnen daar volgend jaar een forse belastingaanslag voor krijgen.

Parkeerplaatsen of -abonnementen die door de baas worden betaald, worden voortaan door de belastingdienst als loon gezien.

Dat betekent dat ofwel de werkgever, of de medewerker er belasting over moet betalen. Dit kan voor een personeelslid, afhankelijk van de tarieven van het parkeerterrein, oplopen tot honderden euro's per jaar.

Problemen voor bedrijven
De regeling geldt niet voor 'eigen' parkeerterreinen die bij het kantoor liggen, maar alleen voor extra ruimte die elders wordt ingehuurd. Dat betekent dat vooral bedrijven in binnensteden met het probleem geconfronteerd worden, denkt Jan Rolleman van AMD Automotive Fiscalisten. De werkgever kan er voor kiezen om de kosten zelf te blijven vergoeden, maar moet daar dan 80% belasting over betalen. Doen ze dat niet, dan betaalt de medewerker er tussen de 36,5 en 52% loonbelasting over. De impact is groter dan die van de afschaffing van de 'fiets van de zaak', denkt Rolleman.