Volledig scherm
© PR

Oxfam Novib: Banken ruim aanwezig in de belastingparadijzen (video)

DEN HAAG - 5 Nederlandse banken en 2 verzekeraars kunnen niet goed uitleggen waarom ze actief zijn in belastingparadijzen in Europa of elders in de wereld.

Het gaat om ABN Amro, ING, Rabobank, NIBC, Van Lanschot en de verzekeraars Aegon en Delta Lloyd. "Het is opvallend dat de 10 Nederlandse banken en verzekeraars die Eerlijke Bankwijzer heeft onderzocht, samen 160 dochterbedrijven hebben in bijvoorbeeld de Kaaiman Eilanden, Mauritius, Guernsey, Luxemburg of Delaware, allemaal notoire belastingparadijzen.

Op onze vraag wat ze daar precies doen en waarom ze daar zitten en hebben we geen bevredigend antwoord gekregen," zegt Francis Weyzig, beleidsmedewerker economische ongelijkheid van Eerlijke Bankwijzer.

ING weerspreekt de conclusie van de onderzoekers. "Wij betalen normale belastingtarieven in de landen waarin we actief zijn en gebruiken geen entiteiten om de belastingdruk te verlagen," zegt Raymond Vermeulen.

Zwitserland
Het rapport van Eerlijke Bankwijzer – een samenwerking tussen Oxfam Novib, Milieudefensie, FNV, Amnesty International, PAX en de Dierenbescherming – wordt woensdagmorgen aangeboden aan de Vaste Kamercommissie voor Financiën. Weyzig: "Dat een Nederlandse bank een kantoor in Zwitserland heeft voor Zwitserse klanten is prima, maar waarom is daar een kantoor nodig voor Nederlandse klanten als die klanten allemaal in eigen land netjes belasting betalen? Gebeurt dat dan ook? Op dat soort vragen blijven banken ons het antwoord schuldig. Je kunt ze niet beschuldigen van medewerking aan belastingontwijking of ontduiking, maar die geur blijft er toch wel omheen hangen, zolang ze niet kunnen weerleggen dat ze het niet doen."