Volledig scherm
Prosper Ego. FOTO Harmen de Jong/GPD.

Oud Strijders Legioen is ‘fading away'

BREDA – De Stichting voor Vrijheid en Veiligheid OSL/Stichting Oud Strijders Legioen koerst richting opheffing. Dat heeft de Bredase voorman Prosper Ego vrijdag gezegd. Vrijdag verscheen de laatste nieuwsbrief van de 58 jaar oude, roemruchte conservatieve club.

Het bekende blad van de organisatie, de Sta Vast, was al opgehouden te bestaan, het kantoor in Rotterdam is deze maand gesloten, de dossiers zijn naar het Nationaal Archief gegaan. De nieuwsbrief stopt nu ook omdat medewerkers en begunstigers in aantal teruglopen en het ontbreken van een secretariaat opbreekt.

De stichting, die gevestigd is in Breda, blijft dit jaar nog wel bestaan, aldus de bijna 83-jarige Ego, maar zal waarschijnlijk in 2011 worden geliquideerd. De achterban, die uit 2400 mensen bestaat, krijgt als er aanleiding toe is in de toekomst nog wel een email. „We blijven nog even in de lucht.” Van de 2400 mensen hebben er volgens Ego ongeveer 1800 een computer.

Het OSL bestond in het begin voornamelijk uit oud-militairen die in Nederlands-Indië hadden gevochten. Later kwamen daar ook conservatieve Nederlanders bij die streden tegen het communisme. Het OSL kwam meerdere malen in het nieuws, onder meer vanwege steun aan het Apartheidsbewind in Zuid-Afrika. Tijdens de grote vredesdemonstraties in de jaren tachtig liet het OSL vliegtuigjes boven de demonstranten vliegen met de tekst 'Liever een raket in de tuin, dan een Rus in de keuken'.

Vorig jaar verscheen er een biografie over Ego. De titel: 'Een man van Sta-Vast'.

Volledig scherm
Het logo van het Oud Strijders Legioen.
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement