Volledig scherm
Op de plek waar het ongeluk gebeurde, worden bloemen gelegd. © Ben Ackermans/BD

Oud-leerling van slachtoffer uit Rijen: 'Bert was een geduldige en lieve leraar'

RIJEN/DORDRECHT - Bert van der Veeken, die donderdagavond samen met zijn vrouw werd doodgereden in Tilburg, werkte al 40 jaar als leraar op basisschool De Wereldwijzer in Dordrecht. Geen makkelijke school, vertelt zijn oud-leerling Zehair Guardi (37).

"Ik en mijn broertje zaten allebei bij meester Bert in de klas. Zijn vrouw Henriëtte viel soms in. Onze klassen bestonden voornamelijk uit tweede generatie allochtonen, dus ze gaven les op een klassieke zwarte school. Dat hebben ze ook wel geweten, denk ik. Zeker Bert. Als fulltime leraar op zo'n school moet je sterk in de schoenen staan."

Lastpak
De basisschoolleraar (toen in de veertig) kwam vaak over de vloer bij de familie Guardi. "Mijn broertje was nog al een lastpak in de klas, daarom wilde meester Bert vaak met mijn ouders praten. Dat was best lastig hoor, die mensen spraken amper Nederlands. Maar hij kwam rustig een uur aan de eettafel zitten om de problemen te bespreken. Dat zegt veel. Hij was een geduldige, lieve man die graag tijd vrijmaakte voor zijn leerlingen. Zo was hij ook coach van ons schoolelftal. Dat deed hij allemaal in zijn vrije tijd."

Generaties
Het nieuws van zijn overlijden ging donderdagavond als een schokgolf door Dordrecht. Guardi kreeg het nieuws van zijn vrouw te horen: "Ze had me al verteld van het ongeluk in Tilburg, maar toen was er nog niets bekend over de slachtoffers. Toen ik hoorde dat het om Bert en Henriëtte ging, sloeg dat in als een bom. Ik sprak vrijdag een oudere vriend. Die had ook al bij hem in de klas gezeten. Die man heeft zoveel generaties beïnvloed. Zeker onder allochtonen leven er nog veel herinneringen aan meester Bert."