Volledig scherm
Marius van Stokkom FOTO COR DE KOCK © Cor de Kock

Opvolger in beeld voor wijngaard De Linie in Made

MADE - Marius van Stokkom, eigenaar van Domein De Linie uit Made en de 70 gepasseerd, zoekt een opvolger. En die lijkt hij ook gevonden te hebben. Dat wil overigens niet zeggen dat de oudste wijnboer van Nederland er mee stopt: "Ik ben nog jong genoeg en ga nog zeker tien jaar door, opvolger of niet."

De opvolger in kwestie, een dertiger uit Zuid-Oost Brabant, wil nog niet met naam en toenaam in de krant: "Ik heb nog een andere baan en het is ook niet 100 procent rond. Maar we zijn al ver gevorderd met de overname van de wijngaard", bevestigt hij.

Nee, de wijngaard staat zeker niet te koop, weerspreekt Van Stokkom het gerucht. "Dan breken ze de wijngaard af en lopen hier straks paarden rond. Nee, ik wil juist dat die behouden blijft en daarom ben ik bezig met een opvolger." Die hij van plan is nog jaren te begeleiden 'tot ie de fijne kneepjes van het vak beheerst.'

Van Stokkom: "Het is geen sla wat je kweekt hè. Het is een heel apart vak waarvoor je behoorlijk wat ervaring nodig hebt." Hij heeft al flink wat belangstellenden over de vloer gehad, zegt de wijnboer: "Gevolg van de malaise in de land- en tuinbouw onder meer. Boeren gaan failliet en die zoeken iets anders. Dan komen ze luisteren, vragen ze hoeveel ik produceer en wat de prijs van de wijn is en dan willen ze ineens allemaal wijnboer worden."

Er zijn, vindt de eigenaar van De Linie, inmiddels 'veel te veel' wijnboeren in Nederland. "Daar zitten een paar goede tussen, maar ze leveren helaas niet allemaal kwaliteit. Met als gevolg dat de Nederlandse consument een beetje huiverig is voor Nederlandse wijn. Drink dat zelf maar op, zeggen ze dan. Het merendeel doet het voor het geld en dat is een fout uitgangspunt. Je moet liefde voor het vak hebben", aldus Van Stokkom.

De Madenaar hoopt dat zijn opvolger voor elkaar krijgt wat hem zelf tot op heden niet lukt en dan heeft hij het over de bewegwijzering: "Ik lever aan grote klanten maar moet het ook hebben van de verkoop aan huis. Ik zit hier verborgen, mensen weten niet waar mijn wijngaard ligt."


Ook al is hij officieel al met pensioen, Van Stokkom denkt niet aan ophouden: "Ik ga geen kousen zitten breien. Of achter de hond lopen. Dat moeten anderen maar doen als ze daar zin in hebben."