Volledig scherm
Kerncentrale Doel © Frank Balkenende

Ontploffing en brand bij Belgische kerncentrale Doel vlakbij Woensdrecht

DOEL - Bij de Belgische kerncentrale van Doel, net over de grens bij Woensdrecht, is zaterdagavond een transformator ontploft. Volgens omwonenden was de explosie tot in de verre omgeving te horen. Er zijn geen gewonden gevallen bij de ontploffing.

Er is geen gevaar voor de omgeving omdat de kernreactor momenteel stilligt, meldt een woordvoerder van exploitant Electrabel. De explosie is bovendien niet nucleair van aard.

Vanwege het dreigende gevaar kwamen de hulpdiensten massaal ter plekke bij de Belgische kerncentrale. De brandweer had de brand in de kernreactor redelijk snel onder controle. De oorzaak van de explosie en de brand is nog niet bekend. Dat moet politieonderzoek uitwijzen.

De kerncentrale ligt in de haven van Antwerpen, op vier kilometer afstand van de Nederlandse grens en dertig kilometer van Terneuzen.

Woont u vlakbij de grens met Belgie en bij Doel? Wat heeft u gemerkt van de ontploffing bij de kerncentrale zaterdagavond? Hoe bent u hierover geïnformeerd? Laat het ons weten, reactie graag met naam en woonplaats: redactie@bndestem.nl.

Vaker problemen bij Doel

De huidige Belgische regering wil Doel 1 en de even oude centrale Doel 2 tien jaar langer in bedrijf houden. Of de ontploffing van zaterdagavond invloed heeft op de voorgenomen herstart van Doel 1 eind dit jaar is nog niet duidelijk.

Het nucleaire park bij Doel, vlakbij de Nederlandse grens, heeft vaker te kampen met problemen. In 2012 werden miniscule haarscheurtjes ontdekt in het reactorvat van Doel 3. De centrale mocht juni 2013 weer in productie worden genomen, maar is maart 2014 opnieuw uitgeschakeld na aanvullend onderzoek. Sindsdien ligt Doel 3 stil.

Doel 4 werd augustus 2014 getroffen door een incident buiten het nucleaire deel. Een turbine was door gebrek aan oliesmering oververhit geraakt. Een olie-afsluiter was om onverklaarbare redenen opengezet, waardoor olie kon weglopen. Doel 4 is eind 2014 weer in bedrijf genomen en is momenteel de enige Doel-centrale die stroom levert.