Volledig scherm

Ongewenst gedrag bij sportclubs Breda: partijen willen probleem aanpakken

BREDA - Een punt maken van ongewenst gedrag bij sportverenigingen en vrijwilligersorganisaties. Dat doet Breda Actief samen met organisaties als Veilig Thuis, CJG Breda, GGD West Brabant en Radar. Deze week voeren zij campagne onder de naam ‘Wij maken er een punt van in Breda’.

Het doel van deze samenwerking is om kinderen maar ook ouders een plezieriger en veiliger gevoel te laten behouden bij een club of vereniging. Volgens Mariël van Beek van GGD West Brabant kan dat op verschillende manieren. „Een van die manieren is om een aanspreekcultuur te creëren door elkaar aan te spreken op ongewenst gedrag. Een andere manier is om voor een interne vertrouwenscontactpersoon te zorgen. Dan weten leden, ouders en vrijwilligers waar ze anoniem terecht kunnen met vragen of opmerkingen.”

Een voorbeeld van ongewenst gedrag gaat over een voetbalteam waarvan de ouders allemaal dachten dat hun kind de nieuwe Messi was. Er lag daardoor veel druk op de jongens, wat weer voor een negatieve sfeer zorgde. Op initiatief van de trainer hebben ouders onderling afspraken met elkaar gemaakt over hoe zij zich aan de kant van het veld gedragen.

Vooral het bespreekbaar maken en elkaar erop aanspreken vinden de betrokken partijen belangrijk. Deze week geven zij het onderwerp extra aandacht door online campagne te voeren.