OM blundert met opnames verklaringen hennepcrimineel
TILBURG - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een groot probleem met de getuigenissen van een verdachte hennepcrimineel die een groot deel van de Tilburgse onderwereld heeft verlinkt.
Vele uren opnames van de dagenlange verklaringen zijn mislukt waardoor zijn verhaal niet meer is te controleren. Bovendien meent de Tilburger dat hij is misleid en misbruikt door de politie. Hij kreeg spijt en wil dat zijn verklaring niet meer wordt gebruikt.
Bedreiging
Tilburger Alain S. (44) stapte ruim een jaar geleden naar de politie nadat hij met een pistool was bedreigd door Ton K. (50), volgens hem de leider van een bende die op veel plekken in Tilburg en omgeving hennep teelt.
Alain S. was bedrijfsleider in de organisatie en 10 jaar actief in de hennepteelt, zegt hij in verklaringen die zijn ingezien door het ANP. Hij vreesde voor zijn leven omdat Ton K. hem verantwoordelijk stelde voor een leeggeroofde kwekerij in Etten-Leur en snel geld van hem eiste.
NIeuwe start
Alain S. deed aangifte en vertelde dat hij met de 'billen bloot' wilde. Hij dook onder en sprak met de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) die hem een nieuwe start en identiteit in het vooruitzicht stelde maar na 3 dagen vertelde dat zijn verhaal onvoldoende was voor een deal. Maar omdat de politie aan zijn voormalige handlangers al had verklapt dat Alain S. was gaan praten kon hij geen kant meer op.
Er volgden zeker 26 dagen van verhoor op politiebureaus in Middelburg, Eindhoven, Roermond, Venlo en Hengelo. Alain S. verlinkt zijn vrienden maar beschuldigt ook andere topcriminelen, telers, knippers, opkopers en exporteurs, elektriciens, makelaars, afpersers, kampers, cokedealers en zelfs een bankdirecteur, een politieman, motorclub Satudarah en enkele advocaten.
Aanhoudingen
Op basis van zijn verklaring werd in oktober de Tilburgse 'hennepfamilie' K. aangehouden. Ook Alain S. wordt opgepakt. Op de gekste plekken vindt de politie contant geld en na dagen tellen komt de buit uit op 1,45 miljoen euro.
Later worden ook enkele elektriciens en makelaars aangehouden. In totaal gaat het tot dusver om ongeveer 30 verdachten en de politie liet in mei nog trots weten dat er meer aanhoudingen worden verwacht.
Status getuige
De exacte status van de getuige is onbekend. Hij zegt dat de politie hem geld betaalde voor eten en onderdak en hem beschermde. Zijn advocate wil geen toelichting geven, het OM gaat niet in op vragen.
Advocaten van de hoofdverdachten noemen het té toevallig dat er steeds beeld of geluid ontbreekt bij de opnames van de verhoren. Ze vermoeden dat Alain S. is misbruikt om anonieme inlichtingen bruikbaar te maken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
-
PREMIUM3
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn. -
Dit zijn wij
Hiervoor zat jouw generatie aan de buis gekluisterd
We sluiten de generatieserie Dit zijn wij af met de populairste series en tv-programma's uit jullie tijd. Alle verhalen nalezen? Bestel het Grote Generatieboek voor maar 17,50 euro. -
Hoe de waardevolle gasbel veranderde in The Dutch Disease
Met de gasbel van Slochteren kreeg Nederland een ongeëvenaarde schat in de schoot geworpen, eind jaren ’50. Daardoor zat een hele generatie er warmpjes bij. Anno 2017 resteert de kater. Het geld is op en de Groningers zijn boos. -
PREMIUMCOLUMN
Wat bedoel je nou met dat spotje, Staatsloterij?
Heeft die vent nou de Staatsloterij gewonnen of niet? Die vraag speelt al de hele week door mijn hoofd. En dat komt zo.
-
Babyboomers
De pc-revolutie: van heuse koelkasten tot broekzakcomputer
-
-
-
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUMCOLUMN
Dat wordt een recordbedrag voor Serious Request
Een van de Nederlandse eindejaarstradities is schelden op 3FM Serious Request. Ook dit jaar worden we daarin niet teleurgesteld.