Volledig scherm
Edith Schippers. Foto: ANP

Nieuwe etiketteringsregel voor homeopathische middelen

DEN HAAG - Op homeopathische middelen mag sinds 1 juli niet langer staan waar ze voor bedoeld zijn. Tenzij de werking ervan wetenschappelijk is aangetoond. De makers vrezen omzetverlies.

Geen wet
De nieuwe etiketteringsregel van minister Edith Schippers van Volksgezondheid is gelukkig geen wet, stelt Bernard Mauritz, directeur van Neprofarm, de Nederlandse Vereniging van de Farmaceutische Industrie van Zelfzorggeneesmiddelen en Gezondheidsproducten. "Het gaat om een ministeriële maatregel die een volgende minister zomaar terug kan draaien. De strijd is dus zeker niet gestreden."

De Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie (NPCF) steunt Schippers daarentegen. Als niets wetenschappelijk bewezen is, mag er ook geen claim op het etiket staan, legt woordvoerster Nathalie Koopman uit. "Net als bij gewone medicijnen. Fabrikanten van homeopathische middelen zullen wel met slimme teksten komen in de trant van 'dit kan helpen bij...' maar er is dan in ieder geval duidelijkheid."

Keuzevrijheid
Koopman stelt dat een consument alleen zó kan beoordelen wat de waarde van het middel is en of het de moeite waard is het te kopen. De NPCF hecht wel aan keuzevrijheid van patiënten.

Mauritz stelt dat van misleiding in het 'oude' systeem geen sprake is, omdat op de verpakking en in de bijsluiter staat dat de werking niet wetenschappelijk bewezen is. "De consument kan zo wel heel goed beoordelen wat de waarde van een middel is."

Persoonlijke afkeer
Neprofarm heeft namens de producenten van homeopathische middelen samen met de Koninklijke Vereniging Homeopathie Nederland geprobeerd Schippers op andere gedachten te brengen. Mauritz: "Het is duidelijk dat de minister een persoonlijke afkeer heeft van homeopathie. Maar dat mag niet betekenen dat de consument zelf geen keuze meer mag maken. Bij eigen verantwoordelijkheid hoort zelfbeschikkingsrecht. Als een etiket niet meer mag melden waar een middel voor bedoeld is, ondergraaf je dat recht."

Dat vindt ook de Nederlandse Vereniging van Klassiek Homeopaten. "Keuzevrijheid is een fundamenteel recht. De overheid bepaalt hier wat goed voor ons is. Als de politiek echter luistert naar wat gewone mensen hier van vinden, zal ze de maatregel terug moeten draaien", zegt woordvoerster Lilian Peters.

Volgens Neprofarm wordt er in Nederland jaarlijks voor 35 miljoen euro aan homeopathische zelfzorgmiddelen omgezet; 4,5 miljoen verpakkingen. De branche vreest omzetverlies.