Nieuwe etiketteringsregel voor homeopathische middelen
DEN HAAG - Op homeopathische middelen mag sinds 1 juli niet langer staan waar ze voor bedoeld zijn. Tenzij de werking ervan wetenschappelijk is aangetoond. De makers vrezen omzetverlies.
Delen per e-mail
Geen wet
De nieuwe etiketteringsregel van minister Edith Schippers van Volksgezondheid is gelukkig geen wet, stelt Bernard Mauritz, directeur van Neprofarm, de Nederlandse Vereniging van de Farmaceutische Industrie van Zelfzorggeneesmiddelen en Gezondheidsproducten. "Het gaat om een ministeriële maatregel die een volgende minister zomaar terug kan draaien. De strijd is dus zeker niet gestreden."
De Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie (NPCF) steunt Schippers daarentegen. Als niets wetenschappelijk bewezen is, mag er ook geen claim op het etiket staan, legt woordvoerster Nathalie Koopman uit. "Net als bij gewone medicijnen. Fabrikanten van homeopathische middelen zullen wel met slimme teksten komen in de trant van 'dit kan helpen bij...' maar er is dan in ieder geval duidelijkheid."
Keuzevrijheid
Koopman stelt dat een consument alleen zó kan beoordelen wat de waarde van het middel is en of het de moeite waard is het te kopen. De NPCF hecht wel aan keuzevrijheid van patiënten.
Mauritz stelt dat van misleiding in het 'oude' systeem geen sprake is, omdat op de verpakking en in de bijsluiter staat dat de werking niet wetenschappelijk bewezen is. "De consument kan zo wel heel goed beoordelen wat de waarde van een middel is."
Persoonlijke afkeer
Neprofarm heeft namens de producenten van homeopathische middelen samen met de Koninklijke Vereniging Homeopathie Nederland geprobeerd Schippers op andere gedachten te brengen. Mauritz: "Het is duidelijk dat de minister een persoonlijke afkeer heeft van homeopathie. Maar dat mag niet betekenen dat de consument zelf geen keuze meer mag maken. Bij eigen verantwoordelijkheid hoort zelfbeschikkingsrecht. Als een etiket niet meer mag melden waar een middel voor bedoeld is, ondergraaf je dat recht."
Dat vindt ook de Nederlandse Vereniging van Klassiek Homeopaten. "Keuzevrijheid is een fundamenteel recht. De overheid bepaalt hier wat goed voor ons is. Als de politiek echter luistert naar wat gewone mensen hier van vinden, zal ze de maatregel terug moeten draaien", zegt woordvoerster Lilian Peters.
Volgens Neprofarm wordt er in Nederland jaarlijks voor 35 miljoen euro aan homeopathische zelfzorgmiddelen omgezet; 4,5 miljoen verpakkingen. De branche vreest omzetverlies.
Verder in het nieuws
-
PREMIUM
COLUMN Alwéér een bibliotheek dicht: in dit land heerst boekenhaat
De Kinderboekenweek was nog maar net achter de rug, of er ging alweer een bibliotheek naar de klote. Deze keer was Steenbergen aan de beurt. Daag, boekenuitleen aan de Blauwstraat! -
Dit zijn wij Hiervoor zat jouw generatie aan de buis gekluisterd
We sluiten de generatieserie Dit zijn wij af met de populairste series en tv-programma's uit jullie tijd. Alle verhalen nalezen? Bestel het Grote Generatieboek voor maar 17,50 euro. -
Video - Dit zijn wij André van Duin, de komiek van alle generaties
André van Duin (70) is onbetwist Nederlands grootste volkskomiek. Zijn carrière, die ruim een halve eeuw beslaat, is generatieoverstijgend. Van Willempie en revuester tot Animal Crackers en Dik Voor Mekaar - iedereen is dol op André. -
Dit zijn wij Wat is je ware leeftijd? Doe de test!
Je moeder die gekleed gaat in een minirok, of je opa die door de huiskamer danst op de hits van dj Martin Garrix. Je bent zo oud als dat je jezelf voelt, wordt er wel eens gezegd. Hoor jij wel thuis in jouw generatie? Ofwel, wat is je ware leeftijd? Doe de test! -
Dit zijn wij Catwoman (84): Ik krijg nog steeds brieven en aanzoeken
Ze danste met Fred Astaire en was de tegenspeelster van Kirk Douglas. Maar pas toen ze eind jaren 60 de rol van Catwoman vertolkte in de legendarische Amerikaanse tv-serie Batman, werd actrice Julie Newmar (84) zelf een beroemdheid.
-
Stille Generatie Geen blote rug op het strand in 1924
Zandvoort aan Zee of een weekendje Rome. Elke generatie kent vakantietrends. Waarheen gaat de Stille Generatie met vakantie? -
Bestel met korting! Negen redenen om het generatieboek Dit zijn wij te lezen
De generatieserie Dit zijn wij is ten einde. Speciaal voor diegenen die genoten hebben van de verhalen is er een boek samengesteld, plus extra niet verschenen materiaal. -
Hoe de waardevolle gasbel veranderde in The Dutch Disease
Met de gasbel van Slochteren kreeg Nederland een ongeëvenaarde schat in de schoot geworpen, eind jaren ’50. Daardoor zat een hele generatie er warmpjes bij. Anno 2017 resteert de kater. Het geld is op en de Groningers zijn boos.