Volledig scherm
© EPA

Nieuw Blur-album gaat er komen, zegt Albarn

NEW YORK - De Britse rockgroep Blur komt met een nieuw album, het eerste sinds 2003. Maar de groep gaat er pas aan werken als de soloplaat van zanger en liedjesschrijver Damon Albarn af is, liet hij weten aan The Wall Street Journal.

Albarn was in New York voor de voorstelling Monkey: Journey to the West, waarvoor hij de muziek schreef en dat het Lincoln Centre Festival opende. Blur speelt deze zomer en komend najaar een aantal grote festivalconcerten in Europa en Latijns Amerika, maar slaat daarbij vooralsnog ons land over.

De Britpopband die ook in Nederland in de jaren 90 grote successen had met nummers als Girls & Boys en Song 2, ging in 2003 uit elkaar. Albarn stortte zich sindsdien in een stortvloed aan projecten. Eén daarvan, de ‘virtuele rockgroep’ Gorillaz, werd minstens zo populair als Blur.

In 2008 vond Albarn toch weer tijd om zijn oude groep Blur, waarvan de overige muzikanten na het uiteengaan minder succesvol bleken, bijeen te roepen. De band deed een aantal reünieconcerten die goed ontvangen werden. In 2012 verscheen een single met twee nieuwe nummers. Na eerdere suggesties in die richting van Blur-gitarist Graham Coxon laat nu ook Albarn weten dat het nieuwe Blur-album er gaat komen. Maar eerst wil hij een soloplaat - die reeds opgenomen is - uitbrengen en eigenlijk ook daarmee op tournee. Daarna moet het dan gebeuren, al waagt hij zich niet aan het noemen van een datum.