Volledig scherm
© EPA

Nelson Mandela viert 95e verjaardag

PRETORIA (ANP) - Nelson Mandela viert donderdag zijn 95e verjaardag. De strijder tegen apartheid en ex-president van Zuid-Afrika werd op 18 juli 1918 geboren in Mvezo in de provincie Oost-Kaap in het zuiden van Zuid-Afrika.

Het zag er de afgelopen weken lang naar uit dat Mandela zijn 95e verjaardag niet zou halen. Begin juni werd hij opnieuw opgenomen in het ziekenhuis vanwege longproblemen. President Jacob Zuma verklaarde afgelopen week nog dat de conditie van de hoogbejaarde 'Madiba' ,,kritiek, maar stabiel'' was.

Symbool van strijd tegen Apartheid

Mandela vergaarde internationale bekendheid door zijn jarenlange strijd tegen apartheid in Zuid-Afrika. Hij zat tussen 1964 en 1982 in de gevangenis op Robbeneiland en groeide hij uit tot het symbool van de strijd tegen de Apartheid. In 1993 kreeg hij de Nobelprijs voor de Vrede.

De verjaardag van Mandela zal ook buiten Zuid-Afrika aandacht krijgen. De Verenigde Naties beleggen zelfs een speciale zitting van de Algemene Vergadering waarbij voormalig president van de VS Bill Clinton en zanger Harry Belafonte aanwezig zullen zijn.

A short documentary about Nelson Mandela and his legacy. Credit: Nelson Mandela Foundation
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement