Volledig scherm
© ANP

Nederlandse kledingbranche komt met actieplan

DEN HAAG (ANP) - Vertegenwoordigers van leveranciers en afnemers van textiel en kleding, Inretail, Modint en VGT, hebben donderdag een actieplan gepresenteerd om misstanden in de productieketen van kleding aan te pakken.

De brancheorganisaties willen onder meer dat eind volgend jaar de helft van hun leden die actief zijn in Bangladesh het recente brandveiligheidsakkoord heeft ondertekend. Ook willen zij er samen met hulporganisaties en de Nederlandse overheid voor zorgen dat de ergste vormen van kinderarbeid in 2016 mondiaal zijn uitgebannen.

Verder zijn er afspraken gemaakt over voorlichting en onderzoek naar milieu en veiligheid in de sector. Zo moet bijvoorbeeld de vraag naar duurzaam katoen worden vergroot en kan het aandeel textiel in restafval worden teruggebracht.

Textielarbeiders
Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) vindt het plan een belangrijke stap om de arbeidsomstandigheden van textielwerkers in landen als Bangladesh te verbeteren. ,,Goed dat dit actieplan er nu ligt. Het bevat concrete doelen en een ambitieus tijdspad. Nu is het zaak om het in praktijk te brengen en te zorgen dat de arbeiders op de werkvloer het verschil gaan merken. Ik blijf actief betrokken bij de uitvoering'', zegt de bewindsvrouw.

Ploumen roept alle textielbedrijven op zich aan het plan van aanpak te committeren.

Niet genoeg
​Vakbonden en actieorganisaties CNV, FNV, Greenpeace, Landelijke India Werkgroep, Schone Kleren Campagne en SOMO reageren minder enthousiast. Zij vinden dat het actieplan tekortschiet.

,,Een kritische analyse van de huidige bedrijfsgecontroleerde inspecties ontbreekt. Recente rampen als Rana Plaza, Tazreen Fashions en Ali Enterprises hebben uitgewezen dat zelfs zichtbare gebreken tijdens deze controles vaak over het hoofd worden gezien. Ook moet de kledingbranche duidelijker aangeven hoe zij aan de VN-principes voor bedrijfsleven en mensenrechten invulling gaat geven", aldus de organisaties.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement