Volledig scherm
ANP

Nederlandse ebola-artsen weg uit ziekenhuis (video)

LEIDEN (ANP) - De 2 Nederlandse artsen van wie wordt gevreesd dat zij ebola hebben, zijn maandag ,,in goede gezondheid'' vertrokken uit het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Dat meldde de Lion Heart Foundation, waarvoor het duo werkt.

De 2 artsen gaan nu naar een verblijfplaats waar zij op eigen initiatief langer in quarantaine blijven. Erdi Huizenga (39) en Nick Zwinkels (31) hadden eerder al laten weten naar een geheime locatie te gaan en niet naar huis, zodat zij geen risico vormen voor hun omgeving.

Sierra Leone
De 2 waren voor hun stichting aan het werk in een lokaal ziekenhuis in Sierra Leone, waar ze in contact kwamen met mensen die later overleden aan het potentieel dodelijke ebolavirus. Ze keerden zondag terug naar Nederland.

Ziekteverschijnselen
Dat ze nu uit het ziekenhuis zijn, betekent dat zij op dit moment geen verschijnselen hebben van de ziekte en dus ook geen andere mensen kunnen besmetten. De incubatietijd, de periode tussen besmetting en de eerste symptomen, is maximaal 3 weken. Vandaar dat zij de komende tijd 2 keer per dag hun temperatuur moeten meten. Daarnaast moeten ze controleren of ze de ziekteverschijnselen krijgen, zoals koorts, hoofdpijn en spierpijn.

De GGD in de regio houdt de tropenartsen in de tussentijd in de gaten.