Volledig scherm
Foto: ANP

'Nederlandse banken beleggen in kernwapenindustrie'

HILVERSUM - Zeven Nederlandse banken en verzekeraars hebben voor klanten aandelen en obligaties gekocht in bedrijven die kernwapens maken of onderhouden.

Dat heeft tv-programma Nieuwsuur woensdagavond gemeld. Met de beleggingen is zo'n 1,3 miljard euro gemoeid. De grootste investeerders zijn ABN Amro (7,6 miljoen euro), de Rabobank (85 miljoen), Aegon (553 miljoen) en ING met 658 miljoen.

Het gaat om beleggingen in vooral Amerikaanse, Engelse en Franse fabrikanten. Die ontwikkelen nieuwe kernwapens voor de grote kernwapenmogendheden en ze onderhouden het bestaande arsenaal. Uit onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer blijkt dat ING en Rabobank financieel betrokken zijn bij het Indiase kernwapenprogramma.

Volgens onderzoeker Jan Willem van Gelder is het tijd voor politieke stappen. Het zou goed zijn als de overheid zijn invloed aanwendt om banken verantwoord te laten investeren en niet in kernwapens, vindt hij. Groenlinks en de SP dienen hiertoe vandaag een motie in, aldus Nieuwsuur. Ze vragen de regering banken met staatssteun te stimuleren om investeringen in kernwapenproducenten uit te sluiten.