'Nederlands materieel mocht naar Kaddafi'
DEN HAAG - Nederland heeft voordat eerder dit jaar de oorlog in Libië begon toestemming gegeven aan Nederlandse bedrijven om militair materieel te verkopen aan het regime van dictator Kaddafi.
Dat staat althans in een rapport van de onderzoeksorganisatie Campagne tegen Wapenhandel.
Onderdelen
Den Haag gaf bijvoorbeeld in 2010 toestemming om onderdelen van Chinook-helikopters te exporteren naar het land. Toen had Kaddafi nog alle macht. In 2008 en 2009 kreeg Thales, een Nederlands bedrijf dat militaire technologie produceert, toestemming om radars aan Libië te verkopen.
Dat zegt Campagne tegen Wapenhandel, die ook meent dat het ministerie van Economische Zaken de drijvende motor was achter het toestaan van wapenverkoop, ook al is Buitenlandse Zaken het eindverantwoordelijke departement voor exportvergunningen.
Twijfel
Ambtenaren van Buitenlandse Zaken twijfelden in 2010 namelijk nog om een exportvergunning af te geven voor nachtzichtkijkers van Thales (het voormalige Hollandse Signaal Apparaten), die bestemd waren voor Libische veiligheidsdiensten.
Interne departementale documenten die worden geciteerd in het rapport beschrijven hoe PvdA'er Frank Heemskerk, destijds staatssecretaris Economische Zaken, vervolgens aandrong bij Buitenlandse Zaken toch toestemming te geven.
Verband
In een memo gericht aan dat departement zegt Heemskerk geen direct verband te zien 'tussen de onderhavige goederen (...) en schending van mensenrechten in Libië'.
Hetzelfde memo maakt volgens het rapport van Campagne tegen Wapenhandel duidelijk dat Heemskerk het risico van een eventuele aangespannen rechtszaak door Thales om de negatieve beslissing van de staat aan te vechten, veel belangrijker vond dan de mensenrechtensituatie in Libië.
Na enig gesteggel ging Maxime Verhagen, destijds minister van Buitenlandse Zaken, akkoord met een exportvergunning.
Moreel besef
Dat de Nederlandse handelsgeest het morele besef van de regering soms in de weg staat blijkt ook uit andere wapenverkopen. Jordanië kocht bijvoorbeeld vorig jaar voor 30 miljoen euro aan kanonnen, pantservoertuigen en munitie.
Ondertussen is er nog vaak sprake van marteling in Jordanië, aldus mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit zijn wij
Onbekommerde seks eindigde door aids
Gezonde mannen veranderden plots in uitgemergelde, doodzieke patiënten. Het is begin jaren ’80 en er trekt een ramp over de wereld die aids heet. Een onbekende ziekte die voor miljoenen fataal blijkt. -
Met video
Dit is nu de meest verkochte autokleur ter wereld
Chemieconcern BASF heeft uitgezocht wat wereldwijd de populairste exterieurkleuren van nieuwe auto’s zijn. De verrassing is dat er steeds meer bijzondere kleuren bijkomen, zoals bijvoorbeeld ‘violet’. Bij de top 3 is het al jaren stuivertje wisselen tussen zwart, wit en grijs. -
Dit zijn wij
Geboren in de 60's? Dan hoor je thuis in de Verloren Generatie
Wij zijn geboren tussen circa 1955 en 1970. Wij trokken broeken met olifantenpijpen aan en dansten in de disco volgens de secure pasjes en handbeweginkjes van John Travolta. Dit is de Verloren Generatie! -
PREMIUMCOLUMN
Amper winst uit de Vuelta? Nou en, het was prachtig!
De doorkomst van de Vuelta heeft Breda vorig jaar 1,1 miljoen euro opgeleverd, bleek deze week. Daar kun je gemakkelijk cynisch over doen. -
Generatie Z
Vanaf je zestiende sparen voor die verre reis naar Azië
Zandvoort aan de Zee, een reisje langs de Rijn, de Costa del Sol, New York, Bangkok? Allemaal gaan we graag op reis, maar onze vakantiebestemmingen zijn al lang niet meer dezelfde als die van onze grootouders. Hoe gaat Generatie Z op vakantie?
-
Generatie Y
Dienstplicht: vrienden voor het leven of tijdverspilling?
Elk jaar een verse instroom van tienduizenden nieuwe soldaten, tot 1997. Generatie Y is de eerste die niet meer verplicht in dienst is geweest. Wat hebben ze gemist? -
-
-
Getest: dit is de beste wasdroogcombinatie
Wat is de beste wasdroogcombinatie? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd.