Volledig scherm

Nederland slordig bij medische hulp uitgezette vreemdelingen

UTRECHT - Nederland zet zieke vreemdelingen het land uit zonder dat de overheid goed controleert of de medicijnen die zij nodig hebben in het land van herkomst wel beschikbaar zijn. Dat stellen asieladvocaten en hulporganisaties.

Bestuurslid Frans Verbaas van de Vereniging Asieladvocaten en -Juristen Nederland (VAJN): ,,Er is een verschil tussen theorie en praktijk. Zorg is niet altijd toegankelijk, medicijnen matchen vaak niet of zijn te duur." Ook zijn medicijnen die er zouden moeten zijn soms niet aanwezig.

Guinese vluchteling
Zo dreigde dinsdag de vrijwel blinde Guinese vluchteling Ahmed Baba Kone te worden uitgezet, terwijl er twijfel is over de beschikbaarheid van broodnodige oogdruppels in zijn thuisland. Naast Kone zijn er meerdere recente gevallen bekend waarin de medische hulpverlening dreigde te falen. Die hulpverlening is een politiek gevoelige kwestie sinds een jaar geleden de Russische asielzoeker Dolmatov zelfmoord pleegde in een detentiecentrum in Rotterdam, de Rus was niet goed begeleid. De Tweede Kamer vergadert donderdag over de verbeteringen die staatssecretaris Teeven na het incident aankondigde.

Blindheid
Ahmed Kone was als het aan het aan de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) lag dinsdagochtend in een vliegtuig naar zijn geboorteland gezet. Kone is aan 1 oog blind en kan beperkt zien met zijn andere oog. Was hij uitgezet, dan dreigde volledige blindheid, zeggen juridische hulpverleners van Stichting Noodopvang Dakloze Vreemdelingen Utrecht (SNDVU).

Kone is nu nog in Nederland omdat de rechter in een spoedprocedure op een andere grond (het feit dat de Guinees ook een kind heeft in Nederland) besloot dat hij de beroepszaak tegen afwijzing van zijn verblijfsvergunning in Nederland mag afwachten.