Volledig scherm
Foto: ANP

Nederland is minder tolerant geworden

DEN HAAG - Nederlanders denken een stuk minder positief over illegalen, ontwikkelingshulp en homorechten dan een paar jaar geleden.

Ook vinden de meeste mensen dat er geen nieuwe moskeeën mogen worden gebouwd én dat Nederland geen geld meer moet uitlenen aan Griekenland.

Dat blijkt uit het Nationaal Kiezersonderzoek, dat vorig jaar vlak na de Tweede Kamerverkiezingen is gehouden. De eerste resultaten, die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag heeft gepubliceerd, laten zien dat Nederland in zes jaar tijd minder tolerant is geworden.

Vooral de steun voor ontwikkelingshulp is drastisch gedaald. „Door de economische crisis raken we meer in onszelf gekeerd”, verklaart James Kennedy, hoogleraar Nederlandse geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. „Doordat we het gevoel hebben dat het nu alle hens aan dek is in Nederland, neemt onze tolerantie af. We willen niet dat onze eigen financiële positie in gevaar komt door illegalen of economische hulp aan het buitenland.”

Lees morgen meer in uw dagblad.

Volledig scherm
Foto: ANP
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement