Volledig scherm
Alireza Jahanbakhsh was de gevierde man bij NEC tegen Helmond: 2 goals en 2 assists. © VI-Images

NEC heeft alles weer op een rijtje in Helmond

HELMOND - NEC heeft maar éé’n wedstrijd nodig gehad om de vieze smaak van de blamerende nederlaag tegen Jong PSV weg te spelen. In Brabant werd Helmond Sport met 4-1 aan de kant geschoven.

Omdat Tobias Haitz tijdens de warming up ziek was afgehaakt, kreeg Jeffrey Leiwakabessy voor het eerste dit seizoen een basisplaats als linksback en schoof Kevin Conboy door naar het centrum van de verdediging. Op het middenveld had Ruud Brood de voorkeur gegeven aan Navarone Foor boven Muhammed Mert.

Vroege achterstand
Al na 3 minuten gaf scheidsrechter Manschot een strafschop aan de thuisclub na een te late tackle van Leiwakabessy die de leidsman er vergeefs van probeerde te overtuigen dat het toch echt buiten de ‘zestien’ was gebeurd. Stanley Elbers schoot de ‘pingel’ onberispelijk langs Joshua Smits.

Omdat NEC de betere partij was, kon een Nijmeegse antwoord niet uitblijven. Uitgerekend Alireza Jahanbakhsh – van wie iedereen in Nijmegen hoopt dat hij bij NEC blijft – zorgde er met 2 doelpunten (14e en 22e minuut) voor dat de verhoudingen in het veld ook op het scorebord zichtbaar werden: 1-2.

Blessure Leiwakabessy
De bezoekers raakten even van slag toen Leiwakabessy uit de wedstrijd geschopt werd door oud-NEC’er Charles Kazlauskas. De Amerikaan zijn handen dichtknijpen dat Manschot het bij een gele kaart liet, daar waar rood op zijn plaats was geweest. Brood liet Daan Disveld - de enige verdediger die hij nog op de bank had – zitten, zette Mert linksbuiten en schoof Christian Santos twee posities naar achteren.

NEC was na de omzettingen lang zo dwingend niet meer, maar hield de voorsprong wel vast tot de rust.

Ars weer 1 op 1
Het beste bewaarden de bezoekers voor de eerste 10 minuten van de 2e helft. Zeker 5 NEC-ers lieten de bal tot in het vijandelijke strafschopgebied van voet tot voet gaan, voordat Jahanbakhsh Sjoerd Ars vrij voor Wouter van der Steen zette: 1-3. Twee minuten later kopte de spits zijn vijfde goal van het seizoen binnen: 1-4.

Daarmee was de wedstrijd beslist. Ook al omdat Joshua Smits met twee knappe reacties tien minuten voor tijd een Helmondse goal voorkwam..

Helmond Sport – NEC 1-4 (1-2)
3. Elbers 1-0 (strafschop), 14. Jahanbakhsh 1-1, 22. Jahanbakhsh 1-2, 51. 1-3 Ars, 53. 1-4 Ars.
Scheidsrechter: Manschot. Geel: Kazlauskas (Helmond Sport), Jahanbakhsh (NEC)
NEC: Smits; Appiah, Van Eijden, Conboy, Leiwakabessy (28. Mert); Foor, Van Moorsel, Daemen; Jahanbakhsh (82. Disveld), Ars (82. Celik), Santos.