Volledig scherm
© Jet Budelman/Hollandse Hoogte

Mogelijk nieuwe imam-opleiding in Nederland

AMSTERDAM - Na het mislukken van de imam-opleiding bij Hogeschool InHolland in Amstelveen, komt er mogelijk een andere opleiding voor imams in Nederland. Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO )is daarvoor in overleg met onder meer de moskeebesturen en buitenlandse universiteiten.

Volgens woordvoerder Yassin Elforkani groeit de urgentie voor een landelijke opleiding. „In Nederland groeit nu een 3e en een 4e generatie moslims op, terwijl we te maken hebben met nieuwe fenomenen, zoals radicalisering. Om daar tegengas aan te bieden, hebben we imams nodig die de jongeren goed begrijpen, maar ook goed Nederlands kunnen spreken”, zegt hij.

Moskeebesturen betrekken hun islamitische voorgangers en onderwijzers vaak uit het buitenland. Afgestudeerden van opleidingen als de nu in afbouw zijnde InHolland, maar ook de nog bestaande Islamitische Universiteit Rotterdam, krijgen als imam amper voet aan de grond. „De meesten worden geestelijk verzorger, geen imam”, zegt Elforkani.

Aansluiting op arbeidsmarkt
CMO zoekt nu de samenwerking op met de moskeebesturen. Het contactorgaan wil een profiel samenstellen voor een universitaire imamopleiding die wél op de arbeidsmarkt aansluit. „Een goede imam moet op hoog niveau Arabisch kennen, de koran uit zijn hoofd kennen, maar tegelijkertijd de Nederlandse maatschappij goed kennen. Deze vaardigheden passen waarschijnlijk beter in het curriculum van een universiteit dan een hbo-opleiding. Theologische expertise is binnen een imam-opleiding van essentieel belang. We zijn daarom aan het nadenken over een samenwerking met buitenlandse universiteiten.”

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement