Volledig scherm
© ANP

Ministerie onderzoekt NL-Alert als open data

DEN HAAG - Het Ministerie van Veiligheid en Justitie is een onderzoek gestart naar het beschikbaar stellen van NL-Alert-informatie als open data. Het bedrijf Yazula had het ministerie eerder gevraagd of de berichten die via NL-Alert worden verspreid in de eigen app opgenomen mochten worden.

Yazula laat aan BuzzT weten dat het ministerie terugkomt op de kwestie zodra het onderzoek is afgerond. Bij een positief resultaat mag Yazula de berichtgeving van NL-Alert locatie-based via de app verspreiden. Dat doet het bedrijf nu ook al met berichten van politie.nl. Het gaat dan bijvoorbeeld om informatie rond vermissingen.

Als Yazula groen licht krijgt, kunnen bezitters van een iPhone 4, 4S of 5 ook NL-Alerts-berichten ontvangen. Alhoewel Apple vooralsnog niet staat te springen om de iPhone geschikt te maken voor de alarmeringsdienst, zouden de toestellen via Yazula na een kleine omzetting alsnog NL-Alerts kunnen krijgen. Daarvoor is dus wel goedkeuring van het ministerie vereist.

NL-Alert is een systeem waarmee de overheid mensen uit één of meerdere van 5000 regio's berichten kan sturen in noodsituaties. In de sms'jes valt te lezen wat er precies aan de hand is en wat de ontvanger het beste kan doen. Nog niet alle fabrikanten en providers ondersteunen de techniek, waardoor NL-Alert nog niet voor iedereen werkt.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement