Volledig scherm
© ANP

Minder inbraken in zomer dan in winter

DEN HAAG - Er wordt, tegen de verwachtingen in, minder ingebroken in de zomermaanden dan tijdens de donkere dagen van het jaar. Dat blijkt uit recente politiecijfers.

In het eerste en laatste drie maanden van 2012 werd er 55.170 keer ingebroken, terwijl dat totaal in de maanden april tot en met september bleef steken op 36.418. Het aantal woninginbraken in de zomermaanden is vorig jaar ten opzichte van 2011 zelfs afgenomen met 2,8 procent, terwijl Nederlanders in de wintermaanden veel vaker het slachtoffer zijn geworden van dievengildes (+7,6 procent). Vaak wordt aangenomen dat dieven actiever zijn in de zomer omdat mensen dan op vakantie gaan en hun huis onbewaakt achterlaten.

"In de wintermaanden is het vroeg donker en trekken inbrekers eropuit om dingen te doen die het daglicht niet kunnen verdragen, letterlijk en figuurlijk", zegt Evy Elschot, woordvoerster van de Nationale Politie.

Kerstmis
De ideale omstandigheden voor een woninginbraak zijn er juist met kerst en oud en nieuw. "Dan is het én donker én mensen zijn weg naar familie en vrienden. Die twee elementen maken die dagen perfect. Het aantal inbraken op die dagen ligt maar liefst 25 procent hoger dan op andere dagen in december en januari", aldus Rudi Buis van het Verbond van Verzekeraars.

Lees het hele artikel van Freke Remmers en Peter Winterman donderdag in de krant of via de iPad app