Volledig scherm
© ANP

Miljoenen aan subsidies helpen niet tegen radicalisering

DEN HAAG - De miljoenen die de afgelopen jaren aan deradicalisering zijn uitgegeven, hebben weinig effect gehad. Tot die conclusie komen radicaliseringsexperts. Ook PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch is kritisch.

Er is te veel geld naar projecten van (salafistische) moskeeën gegaan of naar stichtingen die vooral voor de eigen achterban activiteiten organiseerden maar de radicaliserende islamitische jongeren niet bereikten, stellen diverse betrokkenen. Uit een evaluatie van het actieplan Polarisatie en Radicalisering 2007-2011 blijkt dat de rijksoverheid in die periode 14,5 miljoen euro uitgaf aan subsidies voor projecten. Die projecten hebben niet voorkomen dat er inmiddels zo'n 100 Nederlandse jongeren op jihad in Syrië zijn.

Gebedsruimtes in huizen
Radicaal islamitische jongeren komen de laatste jaren juist minder in reguliere moskeeën Ze gaan liever naar gebedsruimtes in woonhuizen, bij culturele stichtingen en in garages, stellen meerdere bronnen uit de moslimgemeenschap. In Den Haag zijn tientallen van dergelijke ruimtes. Radicaliseringsexpert Halim El Madkouri stelt dat de beweging van orthodoxe moslims sinds de moord op Van Gogh alleen maar is gegroeid. Ook andere bronnen met kennis van radicalisering binnen de moslimgemeenschap zeggen dat.

Rol gemeenschap en ouders
"Gemeenten die geld hebben gehad zijn er niet in geslaagd om een structuur op te zetten die erin slaagt die jongens te betrekken bij de lokale gemeenschap in plaats van bij al-Qaeda", stelt PvdA-kamerlid Ahmed Marcouch. "Dit probleem los je niet op met subsidie. Het kost geen geld als een moeder met een andere moeder gaat praten. De rol van de gemeenschap en de ouders wordt onderschat. Als je met geld gaat zwaaien voor projecten, komen daar vooral types op af die aan de korte termijn denken."

El Madkouri waarschuwt voor 'herislamisering' onder de jongste generatie moslims. Ook hij pleit voor een veel grotere rol voor de ouders. Afgelopen woensdag werd in Den Haag voor het eerst een bijeenkomst gehouden waar moeders praatten over hoe ze verdere radicalisering van hun kinderen kunnen voorkomen. Het is de bedoeling dat er meer bijeenkomsten komen: in Amsterdam, maar ook in Arnhem, waar een aantal Syriëgangers vandaan komt.

Lees de reportage 'Broeiende afkeer van Nederland' van Niki van der Naald en Cyril Rosman zaterdag in de krant