Volledig scherm
© Bert Jansen

Milieugroep staakt verzet tegen stallen

BAARLE-NASSAU - ABC Milieugroep uit Baarle-Nassau geeft het verzet tegen twee varkensstallen aan de Maaijkant in Ulicoten op nu eigenaresse van het bedrijf M. Heijligers met een nieuw bedrijfsplan is gekomen.


Haar nieuwe plan scheelt de helft in de uitstoot van ammoniak. Daar kan ABC zich in vinden, zei advocaat Jan Eelco Dijk deze week voor de Raad van State in Den Haag. Twee bewoners van de Maaijkant geven hun strijd echter niet op tegen het bedrijf dat van de gemeente een bouwvlak heeft gekregen van 2,5 hectare.

Over het varkensbedrijf aan de Maaijkant wordt al sinds 2008 gestreden. Telkens ging het om de bouw van twee nieuwe stallen die er door allerlei rechtszaken nog steeds niet staan.
Initiatiefnemer Van Gennip heeft de zaak inmiddels over gedaan aan zijn dochter Heijligers. Zij kreeg van de gemeente toestemming stallen te bouwen. De uitstoot mocht meer dan 8.000 kilo worden.
Dat lokte verzet uit van ABC Milieugroep en bewoners van de Maaijkant. Over het bestemmingsplan uit 2015 waarin dit project is opgenomen boog de Raad van State zich gisteren.
Heijligers is echter in overleg getreden met de tegenstanders over een nieuwe bedrijfsopzet. Met ABC-milieugroep is vrijwel zeker overeenstemming bereikt omdat de ammoniakuitstoot met de helft zal afnemen. Dit nieuwe plan ligt nog niet voor bij de Raad van State.
In ieder geval twee bewoners van de Maaijkant blijven zich sowieso fel verzetten tegen de bouw van nieuwe stallen. Ze maken zich zorgen over de tientallen vrachtwagens die wekelijks langs hun woning zullen rijden. Verder vrezen ze voor stank en andere overlast. Hun huis wordt er flink minder waard door, aldus de bewoners.

Halvering van de uitstoot hoeft niet te betekenen dat er minder varkens gehouden zullen worden aan de Maaijkant, legde raadsman Dijk uit. De winst kan ook gehaald worden uit het treffen van extra voorzieningen.
De Raad van State drong er bij alle betrokkenen op aan om eens een einde te maken aan deze slepende zaak.
De Raad van State geeft er de voorkeur aan dat partijen het eens worden met een minnelijke schikking zoals ABC heeft bereikt over de gehalveerde uitstoot. Want een uitspraak over het bestemmingsplan uit 2015, waarin ruim 8.000 kilo uitstoot vastligt, kan voor de tegenstanders weleens slechter uitpakken. Uitspraak volgt.