Volledig scherm
Foto: Thom van Amsterdam

Metamorfose compleet: sporthal Den Hoek is nu een kerstkerk

ZEVENBERGSCHEN HOEK - Even dreigde de kerstvieringen van de parochianen in het zogeheten cluster Oost (de dorpen Zevenbergschen Hoek, Langeweg, Lage Zwaluwe en Moerdijk) in duigen te vallen. Omdat er asbest is gevonden in de r.k. kerk in Den Hoek konden de gezamenlijke kerstvieringen daar niet doorgaan.

Geen nood, dachten de leden van de pastorale commissie en tientallen vrijwilligers: dan toveren we de nabijgelegen sporthal toch om tot sfeervolle gebedsruimte, inclusief orgel, kerstbomen, versieringen en een altaar tussen de klimrekken.

Zaterdagmiddag rond twee uur was de enorme klus geklaard. Vrijwilligers droegen de laatste stoelen binnen, die met de tractor en aanhanger door Frans van Geel waren gehaald in Lage Zwaluwe. Een kleine driehonderd bezoekers kunnen op kerstavond, eerste en tweede kerstdag plaatsnemen in de geïmproviseerde gebedsruimte in sporthal Bloemendaal. Mariëlla Bossers-van Langh die op eerste kerstdag voorgaat, kan haar geluk niet op. ,,Toen ik woensdag hoorde dat we niet in de kerk terecht konden, stortte mijn wereld zowat in. Maar als je ziet wat al die vrijwilligers nu voor mekaar hebben gekregen! Dat is al een prachtig kerstverhaal op zich, een mooie feelgoodfilm. Ik krijg er een enorm goed gevoel van.''

De spullen in de sporthal komen uit alle vier de dorpen, waarvan de parochianen al enkele jaren in Den Hoek naar de kerk gaan. De kerken in de andere dorpen zijn gesloten. Behalve de nachtmis worden ook de diensten op eerste en tweede kerstdag in de sporthal gehouden. Daarna wordt gemeenschapshuis De Zevensprong in Den Hoek ingericht als tijdelijke kerk voor de vier dorpen, totdat een oplossing is gevonden voor de asbestvervuiling.