Meer kans op autisme door vitamine D-tekort tijdens zwangerschap
Zwangere vrouwen die te weinig vitamine D aanmaken hebben twee keer zoveel kans dat hun kindje autisme ontwikkelt, blijkt uit Rotterdams onderzoek. Aan de multivitamines dus, plus een glas volle melk.
Delen per e-mail
Vitamine D levert niet alleen een baby met sterke botten op, maar kan ook autisme voorkomen, blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC onder ruim 4.000 6-jarigen en hun moeders.
Bij de 80 kinderen met een autistische stoornis hadden hun moeders tijdens de zwangerschap - bloedttest bij 20 weken en in de navelstreng na de geboorte - het grootste tekort aan vitamine D. Maar ook bij mildere vormen van autisme, bleken moeders vaker met een tekort te kampen, stelt hoogleraar psychiatrie Henning Tiemeier die zijn bevindingen publiceert in tijdschrift Molecular Psychiatry. Het gaat dan om problemen als gedrag eindeloos herhalen en het onvermogen om met kinderen samen te spelen.
Zonlicht
Tiemeier maakte gebruik van Generation R, een grootschalige studie waarin de groei en ontwikkeling van Rotterdamse kinderen wordt gevolgd. Zonlicht helpt de natuurlijke aanmaak van vitamine D, maar is wellicht niet genoeg omdat we steeds minder vaak buiten komen, stelt Tiemeier. Bovendien maken allochtonen door een donkere huidskleur minder makkelijk vitamine D aan, wat ook terug te zien is in het onderzoek: zij hebben vaker een tekort dan autochtonen.
De Gezondheidsraad adviseert vrouwen al aan 10 microgram vitamine D te slikken, met name voor de aanleg van botten van de baby, maar lang niet alle moeders in spe doen dat. Zes jaar geleden slikte 15 procent van de onderzochte moeders vitamine-tabletten, constateert Tiemeier. Hij raadt vrouwen aan dat wel te overwegen, ook al vóór de conceptie. En daar bovendien een glas volle melk bij te drinken: dat vergroot de opname.
Aangezien we zoveel mogelijk aandoeningen willen voorkomen, blijkt nu dat vitamine D een hulpmiddel kan zijn.
Stoornis
Vitamine D zorgt dat er voldoende neurotransmitters in de hersenen zijn: stofjes die zorgen dat hersencellen met elkaar kunnen communiceren. Is er een tekort dan is er kans op een hersenontwikkelingsstoornis. Overigens is de kans op autisme nog altijd klein: ,,1,5 procent van de kinderen krijgt het en er zijn ook andere factoren die het veroorzaken, zoals genetische. Maar aangezien we zoveel mogelijk aandoeningen willen voorkomen, blijkt nu dat vitamine D een hulpmiddel kan zijn."
Na de geboorte vitamine D toedienen voor gezonde botten zoals consultatiebureaus aanraden is prima, zegt Tiemeier, maar helpt hoogstwaarschijnlijk niet meer tegen autisme. Hij realiseert zich dat zwangere vrouwen (in spe) steeds weer met nieuwe inzichten over vitamines worden geconfronteerd (foliumzuur, visolie, jodium in brood). ,,Slik ook niet multivitamines én vitamine D. Anders krijg je te veel binnen en dat is ook niet gezond."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit zijn wij
Geboren voor de bevrijding? Dan hoor je thuis in de Stille Generatie
Wij hebben heel veel meegemaakt: de zwartste crisisjaren, opkomend fascisme, jodenvervolging, een wereldoorlog, de atoombommen op Japan, een Koude Oorlog, dekolonisatie, watersnood, een land in wederopbouw en aan het einde van het hele verhaal die welvaartsstaat waarvoor juist onze generatie zoveel bloed, zweet en tranen heeft gegeven. Maar daarover hoor je ons niet pochen. Wij zijn de Stille Generatie. -
Hartje Breda: In de voetsporen van overgrootvader Maassen
Dinsdag en vrijdag klinken musicalmelodieën uit 'Into the woods' rond de Grote Kerk. Met dank aan stadsbeiaardier Paul Maassen. -
Dit zijn wij
Millennials zijn van de series: deze zijn het verslavendst
De komende zes weken zoomen we onder de noemer Dit Zijn Wij in op de zes generaties in Nederland. Vandaag de millennials, die zowel generatie Y als Z bestrijken en geboren zijn vanaf de jaren '80. Deze groep is dol op bingewatchen: series in één ruk uitkijken. -
Uit den ouden doosch: 'Hier passen maar weinig frikandellen in'
Zes weken lang brengt deze krant verschillende generaties in beeld. Wat bindt de verschillende generaties, wie zijn hun idolen en welke voorwerpen staan in hun geheugen gegrift? In de wekelijkse video-rubriek 'Uit den ouden doosch' leggen we kinderen van nu mysterieuze voorwerpen uit het verleden voor. Deze week: de zeepklopper. -
Dit zijn wij
Verlangen naar de tijd van het vroegere Indië
De onafhankelijkheid van Indonesië zorgde voor de komst van ruim 300.000 Indische Nederlanders. Ze verrijkten de samenleving met hun keuken, leefstijl en muziek, maar verlangen nog altijd naar de tijd van het vroegere Indië. Tempo doeloe met ‘Blue Diamond’ Riem de Wolff en ‘Tante Lien’ Wieteke van Dort.
-
Verloren Generatie
Oud-minister Winsemius: politici durven tegenwoordig geen risico te nemen
Als minister stond hij aan de wieg van het milieubewustzijn in de jaren 80. Pieter Winsemius over het decennium waarin milieu een collectieve zorg werd. ,,Ineens gingen de ogen open.'' -
Verloren Generatie
Gullit: een boegbeeld, mensenmagneet en optimist
Ruud Gullit groeide als voetballer uit tot een levend symbool van de jaren 80. Als aanvoerder van het gouden Oranje van 1988 uiteraard, maar ook als activist, zanger, stijlicoon en man van de wereld. Een portret aan de hand van drie ontmoetingen. -
Babyboomers
Sommige idolen sterven nooit
Marilyn Monroe, John F. Kennedy en Elvis Presley hebben veel met elkaar gemeen. Hun overlijden ging als een schokgolf door de wereld. Maar als icoon van een tijdperk, ben je onsterfelijk. Dan blijf je inspireren.