Foto: ANP
Volledig scherm
Foto: ANP

Máxima sprak Dwaze Grootmoeders van de Plaza de Mayo

BUENOS AIRES - Prinses Máxima had in 2006 een geheime ontmoeting met de Grootmoeders van de Plaza de Mayo. Dat is bevestigd tegenover het Franse persbureau AFP door een woordvoerster van de organisatie.

De Grootmoeders proberen tijdens de Argentijnse dictatuur door het regime gestolen baby's te herenigen met hun biologische ouders.

"Ja we hebben Máxima ontmoet", aldus Estela de Carlotto van de organisatie.

Niet onverschillig

Volgens haar was het destijds een zeer positief gesprek. "Máxima liet zien dat ze niet onverschillig staat in mensenrechtenzaken. Ze was erg gevoelig en leek erg intelligent en veel meer verbonden met Argentinië dan ik dacht", zegt De Carlotto tegen het Franse persbureau. Ze voegt eraan dat de ontmoeting met de prinses was geregeld door de Nederlandse ambassade in Buenos Aires.

De bijeenkomst werd geheim gehouden.

Volgens de Argentijnse auteur Gonzalez Guerrero die samen met Soledad Ferrari een boek schreef over Máxima is de aanstaande koningin veranderd op een manier waar "ze trots op kan zijn".

Kwartje gevallen

"Ze leefde als kind in een gesloten wereld waarin men zei dat er geen verdwijningen waren in Argentinië en dat het leger een oorlog won tegen 'subversieve elementen'. Toen ze naar Nederland kwam dacht ze zo en verdedigde ze haar vader. Maar het kwartje is gevallen en ze begon vragen te stellen over wat er was gebeurd."

Volgens de beide auteurs zou Máxima een subtiele hommage hebben gebracht aan de 30.000 slachtoffers van het Argentijnse regime door tijdens haar bruiloft evenveel bloemen te vragen voor decoraties in Amsterdam.