Volledig scherm
Martin Odegaard op de foto met Abe. © anp

Martin Ødegaard: Uniek talent of PR-stunt?

Voor de presentatie van Martin Ødegaard zat het perszaaltje in het Abe Lenstra Stadion vanochtend ongewoon vol. De net 18-jarige Noor zette zijn handtekening onder een contract dat hem de komende anderhalf jaar speler van sc Heerenveen maakt.

Volledig scherm
© ANP

,,Dit is een bijzondere club en daar gebeuren bijzondere dingen”, grijnsde directeur Luuc Eisenga. ,,Zo’n buitenkansje kun je niet laten liggen”, vulde technisch directeur Gerry Hamstra trots aan. Maar wat weten we eigenlijk over die jonge, verlegen tiener in hun midden?

Drammen

Ødegaard wordt ruim 18 jaar geleden geboren in het Noorse Drammen, een stadje veertig kilometer ten zuiden van Oslo. Daar zet hij bij Drammen Strong zijn eerste passen op een voetbalveld. Aan de hand van zijn voetbalgekke vader Hans Erik – met ruim 200 duels in de Noorse Tippeligaen zelf een verdienstelijk voetballer. Moeder Lena doet op bescheiden niveau aan atletiek en sprint. 

Quote

Ik zag al vroeg dat hij het in zich had. Toen ik zelf nog speelde, trainde ik voor mezelf met Martin. Hij wilde langer doorgaan dan ik

(Hans Erik Ødegaard, CNN)
Volledig scherm
Martin Odegaard als speler van Strømsgodset. © epa

De voetbaldroom van de jonge Ødegaard is ook de droom van zijn vader. ,,Als jeugdtrainer controleerde ik de trainingsuren van mijn spelers”, vertelde Ødegaard senior in 2014 in een interview met CNN. ,,Martin trainde zeker het dubbele van zijn vrienden, meer dan twintig uur per week.” Ødegaard zat toen nog op de basisschool.

Rijzende ster

Quote

In een toernooi voor spelers onder-15 speelde Martin tegen jongens die vier jaar ouder waren. Het was duidelijk dat we getuige waren van iets bijzonders

(jeugdtrainer Lars Tjærnås, Aftenposten)

De piepjonge voetballer wordt snel opgemerkt door Strømsgodset, een subtopper uit de Noorse competitie. Om sterker te worden in de duels, moet Ødegaard in de jeugd linksback spelen tegen jongens die ouder en groter zijn dan hij. Maar het talent slaagt en al op zijn 13de mag Ødegaard meetrainen met de eerste selectie. Nog geen jaar later maakt hij zijn debuut in een vriendschappelijk duel. Bij Bayern München en Manchester United mag hij voor een korte trainingsstage komen. Het gaat opeens razendsnel met de rijzende ster van het Noorse voetbal.

International

Quote

Martin Odegaard bij de nationale ploeg ASAP! Laten we onze ploeg de komende jaren rond hem opbouwen. Hopelijk kan de bond eens out of the box denken

(John Arne Riise, Facebook)
Volledig scherm
Odegaard in actie tegen Bulgarije. © epa

Onder druk van een aantal toonaangevende internationals roept bondscoach Per-Mathias Hogmo Ødegaard in augustus 2014 voor het eerst op voor de Noorse nationale ploeg. Tegen de Verenigde Arabische Emiraten debuteert hij op 15-jarige leeftijd als de jongste international in de geschiedenis van het Noorse voetbal. Zijn debuut gaat de wereld over.

Quote

Voor zijn leeftijd is het ongelooflijk wat hij doet. Zijn fysiek kan beter, maar zijn potentie is enorm. Ik heb nog nooit een speler gezien met zoveel potentie

(Morten Gamst Pedersen, ESPN)

PR-stunt

Terwijl de meeste van zijn leeftijdsgenoten een baantje zoeken als krantenjongen of in de supermarkt, vechten de grootste Europese clubs om de handtekening van Ødegaard. Zijn keuze valt op Real Madrid, waar hij bij het tweede gaat trainen – op dat moment onder leiding van Zinedine Zidane. 

Quote

De voorzitter zei dat Odegaard drie duels in het eerste moest spelen, als een pu­bli­ci­teits­stunt. Hij zal best een talent zijn, maar ik had hem niet nodig. De transfer had alleen te maken met PR

(Carlo Ancelotti in zijn biografie)
Volledig scherm
Een 16-jarige Odegaard debuteert als vervanger van Cristiano Ronaldo bij Real Madrid. © afp

Op 23 mei 2015 vervangt Ødegaard Cristiano Ronaldo in het competitieduel met Getafe, weer als de jongste debutant ooit. Niet lang daarna wordt het stil rondom het talent. Zelfs bij Castilla, het tweede van Real Madrid, valt Ødegaard een tijdje buiten de boot. De opmerking in de biografie van de inmiddels ontslagen Carlo Ancelotti is pijnlijk voor de Noorse tiener.

Normale jongen

Volledig scherm
© ANP

Rond de kerstdagen duikt de naam van de al bijna vergeten Ødegaard op in de Nederlandse media. Ajax en sc Heerenveen doen een poging om de 18-jarige aanvallende middenvelder te huren. Een halve maand later is Ødegaard rond met de Friezen. En daar zat hij vanochtend, in de stampvolle perszaal van het Abe Lenstra Stadion. ,,Ik ben blij, het lijkt me een goede club. Ik heb er zin in.”

Van de Madrileense spotlights naar de luwte van het Friese Haagje. ,,Een wonderboy? Ik ben een normale jongen”, mompelde Ødegaard bescheiden. Het lijkt de belangrijkste reden waarom hij Heerenveen verkoos boven Ajax. Ødegaard is een stille, teruggetrokken, bijna mysterieuze jongen. In de archieven zijn weinig interviews met hem te vinden. Vader en zaakwaarnemer Hans Erik houdt zijn zoon vakkundig uit de publiciteit. 

Bij Heerenveen kan Ødegaard zich de komende anderhalf jaar weer focussen op wat hij het liefste doet. Geen opwindend leven in de schijnwerpers bij de Koninklijke maar een stukje fietsen door Heerenveen. Geen nieuwe Messi of Laudrup, maar voor aanvoer zorgen op Henk Veerman. Het lijkt precies wat Ødegaard nodig heeft om zijn belofte via een omweg in te lossen.


Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP