Volledig scherm
Bloemen van passanten op de plaats waar Bert (62) en Henriette (59) van der Veeken werden doodgereden. © Beeld Werkt

Man die lerarenechtpaar Van der Veeken uit Rijen doodreed voorlopig vrij

* UPDATE 13.35 UUR * TILBURG - De 23-jarige Tilburger die eind vorig jaar op de Bredaseweg in Tilburg een echtpaar uit Rijen doodreed, komt op vrije voeten tot de echte behandeling van de rechtszaak. Wel kreeg hij een tijdelijk rijverbod opgelegd. Hij verscheen maandag voor het eerst voor de rechter, maar mocht na het inleveren van zijn rijbewijs - voorlopig - naar huis.

De advocaat van de verdachte had verzocht om de hechtenis op te heffen, eventueel in combinatie met een rijverbod. Ook de officier van justitie verzette zich hier niet tegen, vooralomdat het onderzoek zeker nog vier maanden gaat duren. Pas dan zal de uiteindelijke rechtszaak plaatsvinden. Na een korte schorsing besloot de rechtbank dat de verdachte de zaak inderdaad op vrije voeten mag afwachten, in combinatie met een rijverbod.

Roekeloos
Hoewel de zaak maandag nog niet inhoudelijk behandeld werd, liet de officier van justitie weten van roekeloos rijgedrag uit te gaan. Hij zou met hoge snelheid hebben gereden en een bus rechts hebben ingehaald. Volgens advocaat Nilessen kon echter geen sprake zijn van roekeloos rijgedrag bij het dodelijke ongeval. Getuigen zouden hebben gezegd dat de verdachte 40 tot 70 kilometer per uur reed. Ook zou de verdachte de bus hebben ingehaald bij het stoplicht schouwburgring, terwijl de aanrijding 100 meter verderop plaatsvond.

Omdat de advocaat nog veel vragen had, besloot de rechter de zaak terug te verwijzen naar de rechter-commissaris. De advocaat overweegt onder meer een reconstructie van het ongeval te laten uitvoeren.

In eerste instantie is de verdachte doodslag ten laste gelegd. Bij de aanrijding kwamen Bert van der Veeken (62) en zijn echtgenote Henriëtte van der Veeken (59) om het leven. Het OM verdenkt de verdachte van het opzettelijk van leven beroven van het Rijens echtpaar.

Ongeluk
Het ongeluk gebeurde in de avond van 27 oktober, ter hoogte van de St. Annastraat. De slachtoffers wilden daar de Bredaseweg oversteken toen zij werden geschept door de auto van de 23-jarige verdachte. Die ging er na de aanrijding vandoor. Zijn zwaarbeschadigde Volkswagen Polo werd later gevonden, waarna de man en zijn 20-jarige broer snel konden worden aangehouden.

Volgens de eerste berichten na de aanrijding zou de verdachte te hard hebben gereden. De advocaat van de Tilburger, raadsman Mark Nillesen noemde dat eind vorige week onzin.

De jongere broer van de verdachte werd al enkele dagen na de aanhouding op vrije voeten gesteld. Zijn rol wordt nog onderzocht.

Verslaggever Erik van Hest doet live verslag van de zaak via Twitter.