Volledig scherm
De oud-burgemeesters vierden het 25 jaar stedenband met een pilsje. Links oud-burgemeester van Made Jan Elzinga, rechts oud-burgemeester van Kozmin, Boleslaw Kasprzak. foto RENE SCHOTANUS/Pix4Profs

Made en Kozmin (Polen) proosten op 25 jaar vriendschap

MADE - De vriendschapsband tussen Made en het Poolse Kozmin houdt al 25 jaar lang stand. Zondagmiddag troffen de oud-burgemeesters uit de begintijd van de stedenband elkaar tijdens de afsluiting van het jubileumweekend in café-bar de Amerhal.

Jan Elzinga, indertijd burgemeester van - toen nog - de gemeente Made, herinnert zich de eerste aanzet: "Het was op initiatief van de gehele raad om een jumelage aan te gaan. We hebben daarbij altijd getracht meer te zijn dan alleen een reisgezelschap. Enkel een schoolmuziekgroep of sportclub sturen was voor ons niet voldoende."

Het Poolse Kozmin kwam begin jaren negentig, als het ware, net tevoorschijn vanachter ijzeren gordijn. De democratie en zeker de gemeentelijke democratie, was in de voormalig sovjet nog volop in ontwikkeling.

Oud-burgemeester Boleslaw Kasprzak: "Eerlijk gezegd moesten we blanco beginnen en we kenden geen voorbeelden. Wij zochten contact met gemeenten in landen met een lange democratische geschiedenis."

Nu, 25 jaar later, kijken beide oud-bestuurders met volle tevredenheid terug. Een van de projecten die Elzinga het eerst te binnen schiet, is een gezinsvervangend tehuis voor jongeren dat dankzij Madese steun volledig opgeknapt kon worden.

Ook ligt er de fiets- en wandelbrug waar beide burgemeesters - ieder aan een andere zijde van de brug - een maquette hebben aangebracht. 'Een muur beslecht, een brug geslagen', staat erop.