Volledig scherm
© anp

Logo 'Ik kies bewust' verdwijnt van verpakking

De vinkjes op voedingsmiddelen die moeten zorgen voor een gezondere leefstijl, gaan de prullenbak in. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft een beter alternatief: een persoonlijke app.

Quote

De app kan rekening houden met alle persoonlij­ke voorkeuren en beperkin­gen

Minister Schippers
Minister Schippers
Volledig scherm
Minister Schippers © anp

Het vinkje is tien jaar geleden ingevoerd om consumenten in de winkel in één oogopslag te tonen wat de meest gezonde keuze is binnen elke productgroep.

Die missie is mislukt. Het logo blijkt onduidelijk en brengt consumenten in verwarring. Want de vinkjes staan ook op ongezonde producten als mierzoete popcorn en chocolademelk. De verpakking met het vinkje is in de eigen categorie de beste keus, maar het product is niet per se zonder suiker, zout of vet. Daarbij komt dat fabrikanten die niet meedoen met het dure logo, toch een gezond product kunnen bieden.

Tijd dus om ermee op te houden, stelt minister Schippers. Zij komt met een ander, in haar ogen beter werkend systeem. Ze laat een app ontwikkelen die consumenten op de persoon toegespitste informatie biedt over de samenstelling en de voedingswaarde van producten. ,,De een is allergisch, de ander diabeet en een derde wil wat doen aan zijn hoge bloeddruk. De app kan rekening houden met alle persoonlijke voorkeuren en beperkingen." 

De Consumentenbond wil al langer af van de vinkjes, die op 7.000 producten staan. De bond pleit voor het Britse 'verkeerslichtensysteem': de belangrijkste voedingswaarden (vet, suiker en zout) staan in gekleurde vlakjes. Bij groen is de hoeveelheid laag, oranje betekent gemiddeld en rood staat voor hoge waarden. Schippers stelt dat dit systeem geen rekening houdt met persoonlijke behoeften.