Volledig scherm
Jan van der Sande viel 38 kilo af: 'Vijf jaar geleden had ik nog nooit op een wielrenfiets gezeten.' foto Peter van Trijen/het fotoburo

La Marmotte: fietsen over 10 Tour-cols.

ETTEN-LEUR - In de schaduw van de Tour de France vieren de toerrijders in juli hun eigen hoogmis: La Marmotte. Vier bereoemde Alpencols op een rij. Jan van der Sande (26) gaat voor de top-10.

Aan de muur van het ouderlijk huis in Etten-Leur hangt een familiefoto.Vijf jaar en 38 kilo geleden geschoten op de flanken van Alpe d'Huez. "Mensen die me een tijdje niet hebben gezien, kijken me aan of ziek ben", zegt Jan van der Sande als hij zich opmaakt voor zijn dagelijkse trainingrit door het vlakke West-Brabantse land.

Amper vijftig kilo schoon aan de haak, een vetpercentage van minder dan vijf, armpjes zo dun als die van een Colombiaanse klimgeit; Jan van der Sande lijkt in weinig nog op die foto uit 2007. "Sommige mensen herkennen hem gewoon niet meer", zegt zijn moeder. "Het moet nu niet nog erger worden", voegt ze er bezorgd aan toe.

"Ach, sommigen zijn nog gekker", zegt Van der Sande over het wereldje waarin hij de laatste jaren terecht is gekomen. Het is het metier van de gran fondo-rijders. Ze rijden zware tochten door de bergen en La Marmotte is hun jaarlijkse hoogtepunt. "Vijf jaar geleden had ik nog nooit op een wielrenfiets gezeten", wijst Van der Sande nogmaals op de foto aan de muur. "Dat was toen samen met het gezin mijn eerste tocht. Op een soort mountainbike." Hij woog 92 kilo en was direct verkocht. "Ik vond het geweldig om een berg op te rijden."

Lees het hele verhaal woensdafg in BN DeStem.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement