Volledig scherm
De Nederlandse medaillewinnaars zijn in de Koninklijke Schouwburg gehuldigd. Bob de Jong en Ireen Wüst zijn bovendien benoemd tot Ridder in de Orde van Nederlandse Leeuw. ANP Photo

Koninklijke onderscheiding voor Wüst en De Jong

DEN HAAG (ANP) - Schaatsers Ireen Wüst en Bob de Jong zijn woensdag benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Ze kregen de koninklijke onderscheiding voor hun gouden medaille tijdens de Olympische Winterspelen in Turijn vorige maand.

Wüst won de 3000 meter en De Jong was de snelste op de 10 kilometer. Marianne Timmer behaalde ook goud, op de 1000 meter, maar zij is al geridderd wegens haar prestaties in Nagano acht jaar geleden. Daar won zij de 1000 en de 1500 meter. En volgens een woordvoerder van het NOCNSF kan zij ,,nu niet hoger in de boom van onderscheidingen''.

De sporters kregen de lintjes opgespeld in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Het ministerie van VWS en sportkoepel NOCNSF organiseren daar woensdag de officiële huldiging van de olympische medaillewinnaars.

Premier Balkenende sprak de atleten toe. Hij bedankte de aanwezige sporters, coaches en begeleiders voor ,,twee geweldige Olympische weken''. Hij roemde vooral de teamgeest van zowel de sporters als de meegereisde Nederlandse fans.

Na de huldiging in de schouwburg vertrekt het gezelschap naar Huis ten Bosch, waar koningin Beatrix de schaatsers zal ontvangen. Het is het eerste publieke optreden van de vorstin na haar knieoperatie. Na afloop is er nog een borrel voor de olympische sporters in de Koninklijke Schouwburg. Voor een stadsrondrit was dit jaar geen plaats omdat de route zich daar niet voor leende.

Het Olympisch team kwam maandagavond vanuit Italië per luxe trein aan in Zwolle, waar de equipe werd onthaald door de burgemeester van Zwolle, vele honderden fans, familieleden en kennissen. Na een korte huldiging, een gedicht van dichter des vaderlands Driek van Wissen en een optreden van rapduo Lange Frans en Baas B. reisden de sporters huiswaarts. Een aantal van hen is dinsdag ook nog in hun woonplaats gehuldigd.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement