Volledig scherm
ANP

Koning snijdt in Japan ook verleden aan

TOKIO (ANP) - Koning Willem-Alexander is op de eerste dag van zijn staatsbezoek aan Japan het pijnlijke verleden van de Tweede Wereldoorlog en het leed dat de Japanners toen aan veel Nederlanders hebben berokkend niet uit de weg gegaan.

In zijn tafelrede bij het door de keizer aangeboden staatsbanket stelde de koning duidelijk dat de ervaringen van burgers en militairen uit die tijd nooit vergeten kunnen worden. ,,De wonden die in die jaren zijn geslagen, blijven het leven van velen beheersen. Het verdriet om de slachtoffers blijft schrijnen'', aldus de koning.

Leed
Volgens Willem-Alexander is ,,erkenning van het leed dat mensen hebben ondervonden de basis van verzoening." Keizer Akihito zei dat het hoogst ongelukkig was ,,dat de lange vriendschappelijke betrekkingen tussen Nederland en Japan zijn beschadigd door de oorlog. Terwijl we het verleden niet moeten vergeten, hopen we meer aandacht te geven aan het bewerkstelligen van meer goodwill tussen onze landen.” Een uitspraak die tot tevredenheid stemde bij de Stichting Ereschulden in Nederland. Volgens voorzitter Jan van Wagtendonk kan die goodwill de basis vormen om verder in gesprek te gaan over schulderkenning, een spijtbetuiging en compensatie.

Heiligdom
Willem-Alexander uitte eerder op de dag tijdens de ontmoeting met de Nederlandse gemeenschap zijn blijdschap over de kans terug te komen ,,in dit prachtige land''. Op het dagprogramma stond ook een bezoek aan een boeddhistische tempel en een shinto heiligdom. Daar lieten koning en koningin beiden een boodschap achter. ,,Nederland wenst Japan geluk en voorspoed toe'' schreef Willem-Alexander, ,,voortzetting en verdieping van de vriendschappelijke relaties tussen Japen en Nederland'' was de wens van Máxima.

Het staatsbezoek is bedoeld om dat laatste te bewerkstelligen en onder de aandacht te brengen. Het koningspaar kreeg daarbij hulp van de Japanse kroonprinses Masako die door haar aanwezigheid bij onder meer het staatsbanket - voor het eerst in 11 jaar - zorgde voor maximale aandacht van de media voor het bezoek.

Keizer
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima werden aan het begin van hun staatsbezoek aan Japan bij het Keizerlijk Paleis in Tokio verwelkomd door keizer Akihito en keizerin Michiko. Het koningspaar werd vervolgens voorgesteld aan leden van de keizerlijke familie, onder wie kroonprinses Masako. Het was voor het eerst in 5 jaar dat zij weer aan zo'n ceremonie deelnam.

Mede daardoor was de belangstelling van de Japanse media voor de aankomst van het Nederlandse bezoek overweldigend, met bijna 150 journalisten, fotografen en cameramensen. Op het voorplein van het paleis stonden ook Nederlandse en Japanse schoolkinderen opgesteld.

Betrekkingen
,,Terwijl we het verleden niet moeten vergeten, hopen we meer aandacht te geven aan het bewerkstelligen van meer goodwill tussen onze landen", zei keizer Akihito in een toespraak later op de dag. Akihito vond het hoogst ongelukkig dat de lange vriendschappelijke betrekkingen tussen Nederland en Japan door de oorlog zijn beschadigd.

Koning Willem-Alexander beaamde de woorden van de keizer dat de oorlog nooit vergeten mag worden. ,,Het verdriet om de slachtoffers blijft schrijnen", zei de vorst.

Truien
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brachten op de eerste ochtend van hun staatsbezoek aan Japan een bezoek aan het futuristische designmuseum 21_21. Dat in 2007 geopende hippe museum moet dienen als een platform voor vormgeving, en een onderzoekscentrum.

Het koningspaar bekeek er een deel van de tentoonstelling ‘The Fab Mind: Hints of the Future in a Shifting World’, waarbij ze onder meer oog in oog kwam te staan met de ‘Truien van Loes’. Dat is een presentatie van het werk van de inmiddels 80-jarige Loes Veenstra uit de Rotterdamse wijk Charlois die sinds 1955 al meer dan 550 truien heeft gebreid. Die zijn enkele jaren geleden gedocumenteerd en vastgelegd in een kunstproject. Het project won vorig jaar de Nederlandse Design Prijs. Aansluitend hadden koning en koningin een korte besloten ontmoeting met onder meer vertegenwoordigers van Dutch Design in Tokio.