Volledig scherm
Hoofdverdachte Musa Y. zou de 16-jarige 'Esra' hebben gedwongen tot prostitutie in een kelderbox. © FOTO AD

'Kelderboxmeisje' moet getuigen in rechtszaal

Een vermeend slachtoffer (16) van prostitutie moet van de rechtbank in Dordrecht onder ede komen vertellen over het misbruik. De advocaat van een van de verdachten zet grote vraagtekens bij het verhaal van het meisje.

Quote

Wij denken dat Esra samen met Musa gewoon snel geld wilde verdienen

Advocaat Errol Weening

Advocaat Errol Weening van Musa Y., hoofdverdachte in de zaak van het 16-jarige meisje dat tot seks zou zijn gedwongen in een kelderbox, heeft de rechter gevraagd het meisje op te roepen ,,Ik vraag mij af of ze niet gewoon een uitgekookt zakenvrouwtje is,'' zegt Weening. ,,De dwang blijkt namelijk nergens uit.''

Donderdag stonden Musa plus handlangers voor de rechter in Dordrecht. Musa Y. zou in twee weekenden in mei 2014 samen met vrienden Roberto S. (23), Brandon L. (22) en Erdinc A. (27) de toen 16-jarige 'Esra' (niet haar echte naam, maar de naam in de seksadvertenties) in de kelderbox van zijn huis in Schiedam tot prostitutie hebben gedwongen.

De politie greep twaalf klanten in de kladden waarvan er inmiddels vijf voor de rechter moesten komen. In drie gevallen leidde dat tot celstraffen van twee tot negen maanden.

Geen bewijs
Advocaat Weening heeft een kleine twee weken geleden het OM gevraagd Esra als getuige op te roepen omdat hij haar verhaal dat ze gedwongen werd tot de seks ongeloofwaardig vindt. ,,Behalve Esra's verhaal is er geen enkel bewijs,'' zegt Weening. ,,Ze liegt er op los in haar verklaringen.'' Volgens de advocaten in de zaak heeft Esra het misbruik verzonnen toen familie ontdekte dat ze in de prostitutie zat.

Het OM weigert het misbruikte meisje op te laten draven omdat ze al uitgebreid is ondervraagd. Volgens de advocaat is dat niet terecht. ,,Wij denken dat Esra samen met Musa had afgesproken snel geld te verdienen, maar dat ze thuis tegen de lamp is gelopen of zo en toen heeft verzonnen dat ze is gedwongen.''

Ook strafbaar
Overigens: ook als Esra vrijwillig meewerkte, zijn Musa en zijn maten strafbaar omdat ze wel hebben 'geholpen' een minderjarige betaalde seks te laten hebben. ,,Dat heeft Musa ook bekend. Maar voor de straf maakt het nogal een verschil of ze vrijwillig meedeed of niet,'' aldus Weening.

De rechtbank acht de twijfel van de advocaat genoeg reden om het meisje op zitting te horen. Het meisje zal wel achter gesloten deuren worden gehoord. Dat zal op 22 december gebeuren. De rechtszaak zal daarom uitgesteld worden tot die datum.