Kabinet Balkenende II valt
Donderdag 29 juni 2006 - DEN HAAG - Het kabinet is gevallen. Premier Jan Peter Balkenende kondigde donderdagavond aan dat na het aftreden van de D66-bewindslieden Laurens Jan Brinkhorst, Alexander Pechtold en Medy van der Laan alle kabinetsleden hun portefeuilles ter beschikking stellen. Waarschijnlijk dient Balkenende vrijdag officieel het ontslag in van zijn kabinet bij koningin Beatrix. MEER KABINETSCRISIS Ook Pechtold en Brinkhorst wilden van Verdonk af De rol van Lousewies is uitgespeeld
De koningin zal daarna consultatierondes beginnen. Ook zullen de voorbereidingen voor nieuwe verkiezingen ter hand genomen worden, aldus Balkenende.
De val van het tweede kabinet-Balkenende is het gevolg van twee dagen crisis die begonnen met het debat over de nationaliteit van het voormalige VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali. VVD-minister Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken kwam ernstig in de problemen toen de D66-fractie samen met de oppositie haar aftreden eiste. Verdonk weigerde op te stappen, waarna D66 het vertrouwen in het kabinet opzegde.
Toen Pechtold, Brinkhorst en Medy Van der Laan hun ontslag aanboden, concludeerde Balkenende dat hij niet anders kon dan zich bij de koningin te melden om de portefeuille van de overige bewindslieden ter beschikking te stellen. Pechtold, Brinkhorst en Van der Laan zijn nu definitief weg, de rest van het kabinet zal de komende tijd demissionair zijn.
Brinkhorst had even daarvoor in de Kamer gezegd dat de D66-bewindslieden niet langer verantwoordelijkheid konden dragen voor het beleid van minister Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken.
Brinkhorst volgde daarmee de lijn van D66-fractievoorzitter Lousewies van der Laan.
Bos: Snel verkiezingen
PvdA-leider Wouter Bos vindt dat er zo snel mogelijk verkiezingen moeten worden uitgeschreven. Een lijmpoging of voortzetting van een minderheidskabinet is in zijn ogen niet wenselijk.
Volgens Bos is het kabinet Balkenende gevallen en is er dus nu een nieuw kabinet nodig. " De kiezer moet zich daarover uitspreken", aldus de PvdA-leider.
Volgens Bos ontstond er in het debat "even de geur" dat CDA en VVD toch samen door zouden gaan zonder D66. Hij is blij dat Balkenende daar uiteindelijk niet voor gekozen heeft. "Het lijkt er op dat we afstevenen op nieuwe verkiezingen".
Bos mikt op verkiezingen in het najaar.
Zalm: We waren bezig met hele mooie begroting
VVD-vicepremier Gerrit Zalm vindt het "jammer en onterecht" dat de kwestie rond de naturalisatie van Ayaan Hirsi Ali heeft moeten leiden tot de val van het kabinet.
Volgens Zalm zat het kabinet midden in de voorbereiding van een "hele mooie begroting" en zou het onverstandig zijn om dat karwei niet af te laten maken door een missionair kabinet. Volgens hem moet uit de consultatieronde blijken of er voldoende draagvlak is voor het vormen van een minderheidskabinet van CDA en VVD dat de komende maanden verdergaat.
Rutte: Schandalig
VVD-fractievoorzitter Mark Rutte noemt het "schandalig" dat het D66-optreden van de afgelopen dagen heeft moeten leiden tot de val van het kabinet. Hij zei "woest" te zijn.
Rutte verwijt D66 dat de partij het hervormingsbeleid van het kabinet "zoveel averij" op heeft laten lopen.
Volgens Rutte is gebleken dat er een groot gebrek aan regie is binnen D66 omdat "ze daar diep verdeeld zijn over de poppetjes".
In de ogen van de nieuwbakken fractievoorzitter is er sprake van een leiderschapscrisis binnen D66.
Verhagen: hervorminsgagenda afmaken
Fractie-voorzitter Maxime Verhagen van het CDA wil dat het beleid van het kabinet de komende tijd zo veel mogelijk wordt voortgezet, in afwachting van vervroegde verkiezingen. "De hervomingsagenda moet worden afgemaakt", aldus Verhagen donderdagavond.
De CDA-voorman vindt het " onbegrijpelijk" dat D66 heeft aangestuurd op de val van het kabinet, "net nu we beginnen te oogsten". Wel heeft hij begrip voor de D66-bewindslieden. Die konden volgens hem na het intrekken van het vertrouwen in het kabinet door D66-fractieleider Lousewies van der Laan niet anders dan aftreden.
Verhagen noemt het "opmerkelijk dat degenen die verloren hebben bij de lijsttrekkersverkiezingen in hun partij" zo'n grote rol hebben gespeeld in deze zaak. Hij doelt op Van der Laan en VVD-minister Rita Verdonk (Vreemdelingenzaken).
SGP: sneu dat kabinet weer valt door tumult bij D66
SGP-fractievoorzitter Bas van der Vlies vindt het "sneu" voor premier Jan Peter Balkenende dat zijn kabinet is gevallen. Hij wees erop dat het voor Balkenende de tweede keer is dat z'n kabinet vroegtijdig tot een einde is gekomen door "tumult in of rondom de kleinste gelederen".
Dat zei Van der Vlies donderdagavond in een reactie op de kabinetscrisis, die is ontstaan nadat regeringsfractie D66 haar politieke steun had ingetrokken. Hij vindt de val van het kabinet vooral op het persoonlijk vlak jammer voor de leden ervan.
GroenLinks: Meest zuivere beslissing
GroenLinks-leider Femke Halsema vindt het ontslag van het kabinet de " meest zuivere beslissing" die genomen kon worden. Ze toonde zich meteen na de aankondiging van premier Jan Peter Balkenende "verbluft" door de ontwikkelingen. Ze noemde het terecht dat de D66-bewindslieden meteen hun ontslag namen en dat de overige ministers hun conclusies daaruit trokken en demissionair worden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMaan de slag
In het holst van de nacht loopt verslaggever Danique mee met beveiliger Eddy: ‘Hoe hou je dit vol?’
Het personeelstekort in Nederland loopt de spuigaten uit. De ene na de andere vacature verschijnt online. Verslaggever Danique de Breet loopt deze zomer mee, daar waar de nood het hoogst is. Vandaag in aflevering 5: beveiligers. -
Uit den ouden doosch: 'Hier passen maar weinig frikandellen in'
Zes weken lang brengt deze krant verschillende generaties in beeld. Wat bindt de verschillende generaties, wie zijn hun idolen en welke voorwerpen staan in hun geheugen gegrift? In de wekelijkse video-rubriek 'Uit den ouden doosch' leggen we kinderen van nu mysterieuze voorwerpen uit het verleden voor. Deze week: de zeepklopper. -
Vraag het ons
Deze groenten kunnen je darmen in de war brengen
Ons panel van deskundigen beantwoordt al je persoonlijke vragen. Over lijf en leden, hart en ziel. Ook een vraag? Mail naar zo@dpgmedia.nl. Deze keer beantwoordt onze expert voedingsdeskundige Karine Hoenderdos de vraag: kunnen groenten je darmen irriteren? -
Patatgeneratie
Lamlendig, aso, maar ook puur: ben jij stiekem een Sjonnie of Anita?
Volkse, ordinaire types werden in de jaren 90 massaal Sjonnies en Anita's genoemd. Anita haalde met die betekenis zelfs de Dikke Van Dale. Nu worden er speciale feesten georganiseerd. Benieuwd hoeveel procent Sjonnie/Anita jij in je hebt? Doe onderaan de test! -
Dit Zijn Wij
Furby of Tamagotchi? Jumpen of hakken? En meer dilemma's
Nostalgie is van alle generaties. Generatie Y (geboren tussen 1980 en 1995) kan daar over meepraten. Gelukkig maar dat smaken verschillen. Vecht de oneindige strijd nu voor eeuwig uit door jouw favoriet te kiezen.
-
Verloren Generatie
Gullit: een boegbeeld, mensenmagneet en optimist
Ruud Gullit groeide als voetballer uit tot een levend symbool van de jaren 80. Als aanvoerder van het gouden Oranje van 1988 uiteraard, maar ook als activist, zanger, stijlicoon en man van de wereld. Een portret aan de hand van drie ontmoetingen. -
Dit Zijn Wij
Geboren in de 70's? Dan hoor je thuis in de Patatgeneratie
Wij zijn geboren tussen circa 1970 en 1985. We weten nog hoe het was om te bellen vanuit een telefooncel en geld te wisselen voor je met vakantie ging. Dit is de Patatgeneratie! -
CAMPERS & CARAVANS
Hier moet je op letten als je kiest voor een camper of caravan
Camper, caravan, vouwwagen, tent: de keuze is reuze als je wilt kamperen. Maar hoe bepaal je welke manier van kamperen het beste bij jou past? En waar moet je allemaal op letten bij het aanschaffen van een camper of caravan?