Volledig scherm
Joris Nieuwenhuis won afgelopen zondag de wereldbekercross van Hoogerheide. 'Ik ben nog nooit zo goed in vorm geweest.' © Cor Vos

Joris Nieuwenhuis voelde zich nog nooit zo goed voor een WK

BIELES – In Bieles was vrijdag de schuine kant nog altijd het gesprek van de dag aan de vooravond van de WK veldrijden. Joris Nieuwenhuis hoorde het allemaal geamuseerd aan. ,,Ze hebben het een beetje veranderd en nu ligt het er goed bij”, zegt hij over de strook, waar donderdag nog velen onderuit gleden. ,,Dit parcours ligt me heel goed”, stelt Nieuwenhuis tevreden vast. ,,Het is technisch en in het eerste deel kan er goed mijn power op kwijt. Ik vind het een leuk parcours.”


De crosser uit Zelhem oogt ontspannen. En zo zegt hij zich ook te voelen. ,,Ik ben nog nooit eerder in zo’n goede vorm naar het WK gegaan”, zegt hij als een van de topfavorieten op de titel bij de beloften. ,,De ervaring die ik dit seizoen heb opgedaan, geven me daarnaast veel vertrouwen.”

Nieuwenhuis telt zijn zegeningen van het voorbij seizoen: ,,Het was constant, technisch ben ik beter geworden en ik ben een completere renner geworden”, zegt de naar de opleidingsploeg van Sunweb overgestapte Achterhoeker.

Zondagmorgen gaat hij in het gevecht om de regenboogtrui vijftig minuten de strijd aan met de Belgen Quinten Hermans en Eli Iserbyt. ,,Er zijn dagen dat we enorm aan elkaar gewaagd zijn, maar er waren ook crossen dat we met groot verschil wonnen. Dat lag vooral aan de vorm van de dag en de aard van het parcours.”

Als het over de combinatie van die twee gaat, zegt Nieuwenhuis Luxemburg niet te mogen klagen. ,,Qua vorm en parcours kan het voor mij niet beter.” Dat brengt ook de druk van het topfavoriet zijn met zich mee. ,,Ik heb het idee dat ik dat wel aankan. Vorig jaar was ik niet erg goed in de dagen voor het WK. Toen voelde ik me veel nerveuzer dan nu.”