Volledig scherm
Merab Jordania. Foto: ANP

Jordania weg: Vitesse in andere handen

ARNHEM - Alexander Tsjigirinski is de nieuwe eigenaar van Vitesse. Hij nam dinsdag alle aandelen van de Arnhemse club over van Merab Jordania.

Van Alexander Tsjigirinski was al eerder bekend dat hij in werkelijkheid de grote financier was van Jordania, die in de afgelopen jaren zo'n 100 miljoen in de club stak.

Persbericht
In het persbericht dat Vitesse op de site plaatste staat onder meer het volgende te lezen:

Merab Jordania: "Toen ik de aandelen van Vitesse verkreeg, heb ik reeds aangegeven dat Alexander Tsjigirinski mij ondersteunde in mijn plannen met de club. Nu Vitesse de noodzakelijke stappen heeft gezet voor een nog succesvollere toekomst, voel ik dat dit het juiste moment is om de club aan hem over te dragen. Ik blijf altijd beschikbaar om Vitesse en Alexander in de toekomst te adviseren.”

Alexander Tsjigirinski: “Ik wil Merab bedanken voor zijn uitzonderlijke inspanningen in de afgelopen 3 jaar. Hij heeft de noodzakelijke investeringen gedaan. Deze hebben geleid tot de zowel sportieve als organisatorische uitstekende positie van Vitesse op dit moment. Merab draagt een talentvolle selectie, een kwalitatieve hoogwaardige technische staf, een topsportaccommodatie en een sterk senior management over. Op deze basis kunnen we Vitesse verder uitbouwen tot een bepalende speler in het Nederlandse betaalde voetbal. Bovendien weet ik dat ik altijd een beroep op Merab kan blijven doen.”

Landstitel
Onder Jordania stelde Vitesse zich ten doel om snel weer een rol van betekenis te spelen in de eredivisie. Dat had in 2013 zelfs tot de landstitel moeten leiden, maar het had weinig gescheeld of Vitesse was in het eerste jaar van Jordania in de nacompetitie tegen degradatie beland. De club, destijds getraind door de Spanjaard Albert Ferrer, eindigde echter als 15e, net genoeg om 'veilig' te zijn.

Een jaar later, nu onder John van den Brom, plaatste de ploeg zich voor het eerst sinds langs tijd weer voor Europees voetbal, terwijl Vitesse vorig seizoen zelfs lang meedeed om de bovenste plaatsen. De flink door huurlingen van Chelsea versterkte ploeg van trainer Fred Rutten kwam in het slot echter net tekort. Onder de huidige coach Peter Bosz draait Vitesse wederom bovenin mee.

Volledig scherm
Voormalig clubeigenaar Merab Jordania van Vitesse. © Hans Broekhuizen/De Gelderlander
Volledig scherm
Merab Jordania, oud-eigenaar van Vitesse. © Bob van Huët/DG