Volledig scherm
Siert Bruins. © ANP

Joodse nazi-jager Zuroff : 'Nog een Nederlander op het spoor'

HAGEN - Vandaag verschijnt de Nederlandse nazi-misdadiger Siert Bruins (92) voor de rechter in Duitsland. Is hij de laatste?

Als Siert Bruns, het Beest van Appingedam, vandaag, na bijna zeventig jaar, voor de rechter verschijnt, zal hij zwijgen. Hij zal niets zeggen over die bewuste nacht in september 1944, waarin verzetsman Aldert Dijkema met vier kogels in rug en hoofd werd doodgeschoten. Want Bruins, in de oorlog een beruchte medewerker van de Duitse Sicherheitsdienst (SD) in Delfzijl, heeft volgens zijn advocaat al genoeg gezegd. Dat hij inderdaad bij het doodschieten van Dijkema was, maar niet de trekker overhaalde, zei hij eerder al. En vorig jaar nog in een tv-documentaire: „Ach, wat heet spijt? Het moet eens uit zijn met al die wroeging.”

Laatste
Siert Bruins heet de laatste Nederlandse oorlogsmisdadiger te zijn die nog op vrije voeten is. Nu hij zich, na eerdere rechtszaken in 1949 en 1979, vandaag voor de rechtbank in het Duitse Hagen moet verantwoorden, is de lijst met nog op te sporen en vervolgen Nederlandse nazi-misdadigers leeg.

Wanted

„Op de wanted-lijst van het Openbaar Ministerie (OM) staat niemand meer”, zei David Barnouw, onderzoeker aan het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD), dit weekeinde. Het Openbaar Ministerie stelt ook niet te weten van nog levende Nederlandse oorlogsmisdadigers. Maar er is er nog wel een, zegt Effraim Zuroff van het Simon Wiesenthal Centrum in Jeruzalem. De nazi-jager meldde zaterdag nog een andere, levende Nederlandse oorlogsmisdadiger op het spoor te zijn. Een naam wil Zuroff niet geven, want ‘verder onderzoek is nodig’. Maar het zou gaan om een man die in Nederland woont en al eerder is veroordeeld voor daden die hij in de oorlog heeft gepleegd.
Zuroff ontkent desgevraagd dat het om Jacob Luitjens gaat (een beruchte Landwachter die al eens veroordeeld is en waarover twijfel bestaat of hij nog leeft) en wil niet verder op andere namen ingaan. Volgens journalist Arnold Karskens, die al jaren samen met het Wiesenthal Centrum achter oorlogsmisdadigers aan zit, is het wel een serieuze zaak. „Maar mijn motto is: als je jaagt, moet je niet de fanfare vooruit sturen.” Op wie Zuroff en Karskens ook nog jagen, uiteindelijk zal de tijd aan alle vervolging een einde maken. En dat duurt niet heel lang meer.

Lees het volledige verhaal van verslaggever Cyril Rosman maandag in uw regionale dagblad.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement