Volledig scherm
© Thinkstock

'Jihadist tot inkeer na gesprek met imam'

ROTTERDAM - Gesprekken met voor justitie werkzame imams hebben meerdere jihadisten al tot inkeer gebracht over hun extreme geloofsopvattingen. Dat zegt Moham Ajouaou, hoofd van de dienst islamitische geestelijke verzorging in het gevangeniswezen, in een interview met deze krant.

Volgens hem zijn het vooral minderjarige verdachten die opgepakt zijn vanwege uitreizen richting Syrië bij wie gevangenisimams positieve resultaten hebben geboekt. Als ze opgepakt zijn, worden de verdachten standaard gewezen op de mogelijkheid om geestelijke verzorging tijdens detentie te krijgen. Volgens Ajouaou gaan bijna alle minderjarigen daarop in.

Gesprekken tussen een gematigde imam en een vermeende jihadist helpen wel degelijk om 'twijfel' te veroorzaken bij de vraag of wat ze van plan waren nou daadwerkelijk een daad uit geloofsovertuiging was, aldus de baas van alle gevangenisimams bij de Dienst Justitiële Inrichtingen.

Gebrainwasht
Sommige jonge Syriëgangers zijn inmiddels tot inkeer gekomen. "Een aantal minderjarigen heeft in de korte tijd dat ze vast zaten of even onder jeugdzorg vielen een gesprek met onze imams gehad. Ze waren duidelijk gebrainwasht door derden, buiten het zicht van hun ouders om. Ze hadden hun ouders niets verteld. Als je dan bijvoorbeeld aan een meisje uitlegt dat het juist niet strookt met de islam om je ouders overal buiten te houden, zie je dat ze in tranen uitbarst en tot andere inzichten komt."

Deze minderjarigen hebben vaak geen idee hoe ze hun religie moeten invullen, zegt Ajouaou. "Ze zijn geïndoctrineerd en praten met zo'n imam voor het eerst over wat hun geloof echt voor hen kan betekenen en dat ze helemaal niet op jihad hoeven om een 'echte moslim' te zijn."

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement