Volledig scherm
© Thinkstock

Inwoners Castelré willen geen zwaarder verkeer over nieuwe brug, angst voor sluipverkeer

CASTELRÉ - Enkele inwoners van Castelré zijn niet te spreken over de plannen voor de nieuwe brug aan Haldijk. De gemeentebesturen Hoogstraten en Baarle-Nassau willen er een brug voor voertuigen tot 40 ton plaatsen. Volgens de bewoners is dat een open uitnodiging voor sluipverkeer. Dat meldt Het Laatste Nieuws.

Het huidige bruggetje aan Haldijk ligt midden in de velden pal op de grens van België en Nederland. Er passeren onder meer wandelaars en fietsers die wandel- en fietsroutes volgen. Ook plaatselijk landbouwverkeer, boeren die met hun tractoren via de brug op de omliggende akkers geraken, gebruiken het bruggetje.

Het huidige bruggetje is de voorbije zomer stukgereden omdat de landbouwvoertuigen steeds zwaarder worden. Het kan slechts voertuigen tot 12 ton aan en vermoedelijk reden er zwaardere machines over. "Daarom moet er een nieuwe brug komen en ze willen hier een brede brug leggen voor voertuigen tot 40 ton", reageert Marie-Louise Van den Broek namens de inwoners.

Marie-Louise woont niet zo ver van de brug. "Dan kunnen er binnenkort nog zwaardere vrachtwagens en landbouwvoertuigen over die allemaal voorbij onze huizen bulderen. Dat willen we niet. De gemeente moeten de huidige tonnagebeperking handhaven, waardoor het zware verkeer moet omrijden."

De stad Hoogstraten heeft intussen de investering voor de nieuwe brug al opgenomen in haar begroting voor volgend jaar. "Landbouwvoertuigen worden zwaarder en we willen de brug daarvoor uitrusten zodat ze niet meer stuk gereden wordt. Het is wel de bedoeling dat alleen plaatselijk landbouwverkeer de brug gebruikt. Er zullen dus borden komen en indien nodig moet er gehandhaafd worden", meent schepen van Openbare Werken Michel Jansen (N-VA) van Hoogstraten. "Maar de brug van 40 ton zal er komen, anders rijden ze de infrastructuur toch weer stuk."