Volledig scherm
Roos-Marie (links) en Marijke zorgden in de familie Nagtzaam voor de vrolijke noot.

In liefdevolle herinnering: familie verloor binnen 2 weken zussen Roos-Marie en Marijke

FIJNAART - Binnen twee weken verloor de familie Nagtzaam eind 2003 de zussen Roos-Marie (46) en Marijke (51). Kerstmis is een beladen tijd.

Vier dochters en twee zoons telde het Fijnaartse gezin Nagtzaam. ,,Een soort zigeunerfamilie", lacht de oudste zus Ella. ,,Italiaans temperament, altijd discussie. Bij ons was het nooit saai."

Roos-Marie en Marijke waren de zussen die altijd vrolijkheid brachten. Een paar jaar eerder was Marijke begonnen als taxichauffeur. Ze was geliefd, zieke mensen wilden het liefst door haar naar afspraken worden gereden.

Kerst wás al moeilijk, nadat in 1985 een neef overleed na een motorongeluk en Ina's eerste zoon Thomas in 1986 levenloos ter wereld kwam. En toen werd in 2001 bij Roos-Marie borstkanker geconstateerd. ,,Ze was een echt kerstmens", weet Ella nog. Het was dan ook Roos-Marie die dat jaar voorstelde om kerst te vieren zoals vroeger. ,,We waren met aanhang en kinderen inmiddels met dertig man. Met zijn allen rond de tafel, het huis versierd, iedereen bracht eten mee en altijd was er de warme chocoladepudding met slagroom van onze moeder", vertelt Ella.

In 2003 kwam de ziekte terug bij Roos-Marie en dit keer was er niets meer aan te doen. Toch onderging Roos-Marie in december nog een zware, experimentele kuur. ,,We stonden in ons beste kloffie klaar voor het kerstdiner", vertelt Ina. ,,Toen kwam het telefoontje dat ze hard achteruitging. We zijn in de auto gesprongen, maar toen we in het ziekenhuis kwamen, was ze al overleden."

Op oudejaarsdag werd Roos-Marie gecremeerd. Met Marijke gingen Ella en Ina daags daarna uitwaaien op het strand. ,,'Bij mij zal het wel niet zo druk zijn', zei ze nog", herinnert Ella zich. ,,En dat ze zelf een andere kleur bloemen zou kiezen." Nooit had Ella kunnen bevroeden dat zij die bloemen enkele dagen later al voor haar zusje zou moeten bestellen. ,,Een paar dagen later werd ze met een infectie opgenomen in het ziekenhuis, op 8 januari overleed ze. De Koepelkerk zat bomvol bij haar dienst."

Voor hun moeder was het verlies onvoorstelbaar. ,,Wij zijn er tot haar dood, twee jaar geleden, elke dag langsgegaan", vertellen Ina en Ella. De kersttraditie is de familie Nagtzaam al die jaren blijven voortzetten. ,,Ook voor de gezinnen van Roos-Marie en Marijke. Het is toch ook een moment van samenzijn en herdenking.