Volledig scherm
Kapper Ad Maas knipt een van zijn laatste klanten in Zevenbergen. © Marcel Otterspeer/Pix4Profs

'Ik was kapelaan en therapeut tegelijk'

ZEVENBERGEN - Hij is begonnen als herenkapper, vertelt Ad Maas, omdat er volgens hem te weinig aandacht was voor mannenmode. ,,Mannen mogen best ijdel zijn'', vindt Maas.

De 65-jarige kapper uit Zevenbergen knipt donderdag zijn laatste klanten. Hij is 48 jaar kapper geweest. En als hij over zijn vak praat, wordt duidelijk met hoeveel passie hij het al die jaren heeft uitgeoefend.

Boek
Moeiteloos haalt Maas herinneringen op, vrolijke en ontroerende. ,,Ik ga er een boek over schrijven, de titel weet ik al: De memoires van een kapper. Als kapper was ik vertrouwenspersoon en was eigenlijk kapelaan en therapeut tegelijk. Op 15 maart 1972 begon ik met de BarberShop. Toen was ik pas 20 jaar en moest ik voor de kantonrechter komen om een meerderjarigheidsverklaring te krijgen. Sommigen verklaarden mij voor gek, omdat iedereen in die tijd zijn haar liet groeien. Als herenkapper speelde ik daar op in, ik wilde het mensen naar de zin maken. Veel kappers stopten in die periode, maar bij ons liep het vanaf het begin. Na korte tijd ging mijn vrouw Christine mee knippen.''

Wachttijden
De eerste jaren was er trouwens niet aan personeel te komen, vertelt Maas. ,,Soms had ik wachttijden van acht weken. En door het Brabants kwartierke moest ik in het begin klanten leren op tijd te komen.'' Hij begon met twee stoelen, nu staan er vijf in de salon. Die salon is inmiddels een ontmoetingsplek, waar sommige klanten al sinds de opening komen.

Vaktraining
Maas vertelt dat hij naast zijn gewone werk veel energie gestoken heeft in wedstrijdwerk en de daarbij behorende vaktraining. Zijn beste resultaat waren tweede van Brabant en zesde bij het NK. De overname van de zaak door Lisette van Bree vijf jaar geleden is soepel verlopen, zegt hij.

Goed gevoel
Maas heeft zijn werk langzaam afgebouwd en werkte het laatste half jaar nog twee dagen. ,,Hoewel het in het begin lastig was om de regie los te laten, Ik was immers voorheen de spil in het bedrijf. Maar ik ga nu met een goed gevoel weg. Onze klanten komen uit heel de regio en weten dat ze kwaliteit kunnen verwachten.''

Camper
Wat Maas en zijn vrouw nu gaan doen, behalve het schrijven van een boek? Erop uit met de camper, zegt hij. Het Noorderlicht zien staat daarbij hoog op zijn wensenlijstje.